Sell in may and go away? | Belegger.nl

Sell in may and go away?

Door John Beijer op 27 apr 2016 om 09:00 | Views: 7.759

Het cijferseizoen is in volle hevigheid losgebarsten en de laaggespannen verwachtingen zorgen ervoor dat de markten redelijk blijven liggen. Toch zien we bij een aantal fondsen dat het bezit van de zaak, het einde van het vermaak is.

Bij een aantal fondsen zien we in het persbericht het woord 'uitdagend' staan en dat woord is bijna een garantie voor een koersdaling als je dat als bedrijf in jouw persbericht zet.

Toch zijn er ook een hoop fondsen die optimistisch zijn voor de rest van het jaar en goede vooruitzichten durven te geven. Ook opvallend is natuurlijk dat bedrijven die een deel van hun omzet in Latijns Amerika en in Azië halen, behoorlijk last hebben van valuta-invloeden.

Positief plaatje AEX

In de onderstaande daggrafiek ziet u dat ik een gapje heb ingetekend. Een stukje luchtledig in de grafiek dat in 90% van de gevallen wordt opgevuld waarna de trend zich verder kan ontwikkelen en in mijn visie is dat opwaarts. Als ik kijk naar de maandgrafiek is het plaatje positief, maar ook op de week- en de daggrafiek ziet het er goed uit en ben ik van mening dat we op weg zijn naar de 473 punten. We hebben steun op 443 en 438 en weerstand zien we op 448, 453 en 458. Veel zal afhangen wat de Fed vandaag zal besluiten qua rentebeleid.

De afgelopen periodes hebben diverse Fed-medewerkers laten doorschemeren dat de rente dit jaar niet vier keer wordt verhoogd, maar slechts twee keer. Of de rente dan al in april verhoogd wordt, is een vraagteken. De olieprijs stabiliseert en dat is positief en geeft de oliegerelateerde fondsen wat support.

Aan de andere kant zie ik dat Fugro bijvoorbeeld tegen een weerstand aanloopt en een stapje terug mag gaan maken. Voor de langere termijn ben ik positief op dit aandeel, maar op de korte termijn mag er 2 euro vanaf.

Een kwestie die vanaf volgende week gaat spelen, is de oude beurswijsheid: 'Sell in may and go away, but remember to come back in September'. Heel lang geleden gingen de koopmannen in de zomerperiode langdurig op vakantie en verkochten ze hun aandelen en als men in september weer aan het werk ging na de zomer, werden de stukken weer teruggekocht. Let wel, dat is al heel lang geleden.

Slechte beursmaanden

Tegenwoordig, sinds de intreding van internet, is de wereld een heel stuk kleiner geworden. U kunt door een aantal simpele muisklikken heel eenvoudig via uw bank of broker wereldwijd aandelen aan- en verkopen. Er hoeft maar iets te gebeuren en binnen een aantal minuten is het nieuws bekend via Facebook, Twitter, etc. etc.

De snelheid van het internet en het gemak waarmee men tegenwoordig kan handelen, zorgt er in mijn ogen voor dat dit soort oude beurswijsheden niet meer van toepassing is. Als ik kijk naar de statistieken, dan valt mij op dat juist de maanden augustus en september als slecht bekend staan.Koopkansen AEX en AMX

Ik verwacht dat de AEX richting de zomer verder omhoog kan en mijn koersdoel is 473 punten. Zolang we maar boven de 418 punten blijven, dan ziet het technische plaatje er nog goed uit. Fondsen die hiervan kunnen profiteren zijn: ASML, ING, KPN, Philips (de recente dip in dit aandeel biedt wat ons betreft een mooie koopkans met een koersdoel op 26 euro), Shell, Unilever en Vopak.

Binnen de Midkap hebben wij nog steeds zeer hoge verwachtingen van BESI, PostNL en TomTom en verwachten we juist dat Air France KLM, die eerst profiteerde van de lage olieprijs, nu juist last kan krijgen en even een stapje terug mag maken naar de 7,35 euro.

John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft twintig jaar ervaring met de handel in opties en futures. Beursfoon geeft handelssignalen voor een breed scala aan beleggers, van daghandel tot lagere termijn. De handelssignalen van Beursfoon worden gegenereerd door een exclusief computersysteem dat door veel professionele beleggers in de VS wordt gebruikt. In zijn columns combineert John Beijer deze kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De columns zijn dus niet per definitie gelijk aan de signalen van het Beursfoon-systeem. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.