Vier dingen die u kunt leren van rijke beleggers

Door Belegger.nl op 15 juni 2016 13:55 | Views: 9.175

Vier dingen die u kunt leren van rijke beleggers

De rijken der aarde hebben een hoop met elkaar gemeen als het aankomt op hoe ze met geld omgaan, zo blijkt uit een onderzoek van U.S. Trust onder ruim 700 beleggers met een belegbaar vermogen van minstens 3 miljoen dollar. Marketwatch zet vier dingen op een rij die de meeste rijke mensen met hun geld doen, waarvan beleggers volgens financieel adviseurs nog wat kunnen leren. 

Vergeet voldoening op korte termijn

Meer dan acht op de tien rijke beleggers zeggen dat beleggen voor langetermijndoelen belangrijker is dan geld uitgeven aan behoeftes op de korte termijn.

“Als je de essentie van het opbouwen van rijkdom probeert terug te brengen naar een simpel punt, dan vind ik het moeilijk om aan een betere karaktereigenschap te denken dan aan de mogelijkheid om voldoening uit te stellen”, stelt Greg McBride, Chief Financial Analyst bij de financiële website Bankrate.com. “Als je eerst geld uitgeeft en probeert te sparen wat er over is, dan zal je zien dat er vaak niks overblijft.”

Stel u voor: u zet elke maand 100 euro opzij voor uw pensioen in plaats van dat u dat uitgeeft. Na 20 jaar heeft u dan grofweg 40 duizend euro (als u uitgaat van een rendement van 5%). Had u daarentegen die 100 euro per maand niet belegd maar uitgegeven, dan was u 15.000 euro misgelopen.

Natuurlijk hebben we allemaal onze behoeftes en geven we als het even kan geld uit aan leuke dingen en uitjes. Toch is er wel duidelijk een verschil tussen wat u nodig heeft (denk aan eten, onderdak en kleding) en dat wat u wilt. 

Geef geld strategisch uit

Zo’n twee op de drie rijke beleggers zeggen dat ze geld zien als een goede manier om vermogen op te bouwen. Vier op de vijf geeft aan dat ze weten wanneer en hoe ze geld kunnen inzetten om financieel voordeel te behalen. Wellicht denkt u dan gelijk aan het nemen van grote risico’s om geld te verdienen, maar het kan eenvoudiger. 

Denk er bijvoorbeeld eens aan om meer te betalen met uw creditcard. Zo kunt u – bij sommige aanbieders ten minste – sparen voor punten waarmee u weer kunt besparen op andere aankopen. Let daarbij wel op de kosten en eventuele rente die u moet betalen, want anders snijdt u zichzelf alleen maar in de vingers. 

Daarnaast is het in tegenstelling tot wat wellicht een veilig gevoel geeft, vaak helemaal niet handig om als een gek uw hypotheek of studieschuld af te willen lossen. Het is vaak handiger om gewoon maandelijks af te (blijven) lossen en het geld dat u over hebt opzij te zetten in een beleggingsportefeuille voor later. 

Lees ook: Beleggen voor je pensioen moet je niet pas later doen

Tastbare beleggingen

Grofweg de helft van de rijke ondervraagde beleggers zegt geld te investeren in tastbare beleggingen zoals vastgoed of landbouwgrond. “Deze beleggingen zorgen voor diversificatie en vormen een inkomstenbron”, stelt McBride. Dit soort beleggingen is overigens niet automatisch geschikt voor iedereen en helemaal afhankelijk van uw asset allocatie. 

Buy-and-hold strategie

85% van de beleggers die meededen aan het onderzoek stelt dat ze het grootste deel van hun rendement hebben behaald met buy-and-hold strategieën. Ze behaalden hun rendementen in bijna 90% van de gevallen door met name te beleggen in aandelen en obligaties. 

Lees ook: Tom Muller: 'Beleggen? Gebruik je nuchtere verstand'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.