Drie beleggingsfouten om te mijden

Door Redactie op 21 juni 2016 15:24 | Views: 10.968

Drie beleggingsfouten om te mijden

Hoe weet u of u als belegger op de goede weg bent of juist niet? Businessinsider.com noemt drie signalen die erop wijzen dat u als belegger niet bepaald goed bezig bent. 

1. Focus op de korte termijn

Hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn op de regel, lukt het slechts enkele beleggers om snel rijk te worden op de beurs. De meerderheid van de beleggers zal het daarom vooral moeten hebben van een goede portie geduld, schrijft IEXGeld naar aanleiding van het lijstje.  

Raak dus niet gelijk in paniek bij een koersdaling of bij een beetje slecht nieuws. U doet er op de lange termijn vaak beter aan uw beleggingen gewoon te laten voor wat ze zijn (uitzonderingen daargelaten). 

Kijk daarnaast niet iedere dag naar wat uw beleggingen doen. Het idee is dat u hierdoor handel puur vanuit emotie beperkt.

Anderzijds blijft het wel handig om uw portefeuille eens in de zoveel tijd te checken en vooral: opnieuw te beoordelen. Is uw portefeuille nog steeds in balans of is het tijd om bepaalde beleggingen van de hand te doen? Het is aan te raden dit periodiek te bekijken. 

2. Kuddegedrag

Onder beleggers komt maar al te vaak kuddegedrag voor. Wanneer veel beleggers, een bepaalde guru of zelfs meerdere guru's razend enthousiast zijn over een aandeel, zijn andere beleggers er vaak als de kippen bij. Toch staat een forse stijging niet zomaar garant voor een verdere stijging. 

Wanneer de prestaties van een onderneming dan toch niet zo geweldig waren als werd verwacht, kan de koers plotseling fors instorten, al betekent dat weer niet dat het bedrijf niet alsnog onderliggend heel sterk kan zijn. 

3. Alles op een paard

Met het ene bedrijf heb je meer dan met het andere. Dat betekent echter nog niet dat u er als belegger goed aan doet om al uw geld te wedden op een paard. Afhankelijk van het risico dat u wilt lopen, kiest u bijvoorbeeld voor een goed gespreide portefeuille met aandelen, obligaties of trackers. 

Gaat u liever op zoek naar dé grote winnaar of winnaars, dan kan het maar zo dat u die nooit zult vinden of vaker onderuit gaat dan u lief is. Stopt u uw geld in een indextracker of spreidt u zelf over meerdere aandelen dan zijn uw winsten wellicht kleiner, maar uw kans op winsten wordt juist groter. 

Lees ook: Vier dingen die u kunt leren van rijke beleggers

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.