De kracht van beleggen in dividendaandelen | Belegger.nl

Dividend: de motor van uw rendement

Door Martijn Rozemuller op 5 jul 2016 om 10:15 | Views: 4.013

We zijn inmiddels halverwege 2016. Tijd om eens terug te kijken op het afgelopen half jaar. Het was een vreemd half jaar. De AEX sloot 2015 af op zo'n 440 punten maar begon al snel te dalen. Pas rond 380 werd een bodem gezet. In de weken daarna ging het herstel ook snel, maar tussen 430 en 450 bleef het een tijdje rommelen. Na de verrassende Brexit-ontknoping tikten we opnieuw de 400 aan, om op 20 juni af te sluiten op 435,88. Dat is exact 1,34% lager. 

Voor wie rekent vanaf 1 januari is dat een negatief rendement van 1,34%. Jammer maar helaas? Het is minder erg dan u denkt. De AEX-index is namelijk een prijsindex waar dividend geen rol speelt. Ik kijk zelf daarom altijd met een schuin oog naar de AEX herbeleggingsindex. Die index bestaat uit dezelfde aandelen als de AEX, alleen worden de uitbetaalde dividenden hier wel in de koersen verwerkt. 

Het belang van dividend

Als we kijken wat deze index vanaf 1 januari heeft gedaan, ziet het er al een stuk beter uit. Daar is namelijk helemaal niets van af. Sterker nog: deze index, die u kunt vinden onder ISIN-code QS0011131990, is vanaf 1 januari met 1,01% gestegen! Het uitbetaalde dividend heeft niet alleen de koersdaling van 1,34% goedgemaakt, maar zelfs nog een procentje extra aan uw vermogen toegevoegd.  

Waarom kom ik daar nu op? Ik kwam op internet een artikel tegen waarin werd uitgelegd door MSCI, het bedrijf dat wereldindices samenstelt, hoe belangrijk het dividend voor uw rendement op lange termijn is. 

In onderstaande tabel ziet u dat voor de korte termijn vooral de koersveranderingen belangrijk zijn voor het totale rendement, maar dat hoe langer u uw beleggingen laat liggen, hoe minder zwaar die koersbeweging meetelt in het uiteindelijke rendement. 

Uiteindelijk is dividend, en nog belangrijker, dividendgroei, de grote motor van uw rendement. Hieruit blijkt dat beleggen in degelijke dividendaandelen veel belangrijker is dan we denken. U kunt denken dat bepaalde aandelen die door de beurs wat afgestraft zijn, mooie koopkansen bieden. Dat zou inderdaad kunnen. Maar op de lange termijn kunt u beter een duur aandeel kopen met een degelijk dividend, dan een koopje dat het allemaal nog maar waar moet maken. 

Laat dagkoersen links liggen

Kijk dus niet teveel naar dagkoersen en laat u niet teveel beïnvloeden door de waan van de dag. Dat is voor de daghandelaren. Voor een effectief rendement op lange termijn zijn de dividenden van belang. Een aandelenportefeuille met betrouwbare bedrijven die jaar na jaar uw vermogen spekken met steeds hogere dividenden is dan ook wellicht het beste recept voor een mooi rendement. 

Bron: MSCI Research, decomposition of MSCI ACWI Index total return, analysis over period Dec 1994 to Sep 2015

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

ankeiler_thinketfs

ankeiler_thinketfs