Peter Siks: 'Beleggen is kopen om nooit meer te verkopen'

Door Lucia Rodenburg op 5 augustus 2016 09:15 | Views: 11.460

Peter Siks: 'Beleggen is kopen om nooit meer te verkopen'

Als beleggerstrainer komt Peter Siks nog te vaak mensen tegen die te snel resultaat willen behalen met beleggen. "Je kunt met handelen misschien snel resultaat behalen, maar dat is iets wezenlijk anders dan beleggen."

Dat is direct de belangrijkste les die beleggers moeten leren, vindt Siks, beleggerstrainer bij BinckBank en co-auteur van Beleggen voor Dummies en Beleggen is niet eng. Handelen is niet hetzelfde als beleggen, stelt hij.

"Het wordt vaak door elkaar gebruikt, maar er zit echt een essentieel verschil in. Handelen kun je iedere dag, met aandelen, opties, futures en ga zo maar door. Bij beleggen bouw je over tientallen jaren vermogen op, waarbij spreiding eigenlijk het allerbelangrijkst is."

Lastig geld verliezen 

"Als je handelt, kun je binnen korte tijd je hele vermogen er doorheen jagen. Bij goed gespreid beleggen wordt dat erg lastig. Ga maar na: als je je geld in een ETF op de MSCI World Index stopt, kan het nooit zo zijn dat alle bedrijven onderuit gaan. De beurs kan wel inzakken, maar die zal op de langere termijn altijd weer herstellen."

"En het mooie is dat een index ook een zelfreinigend vermogen heeft: alleen de grootste bedrijven mogen er in plaatsnemen. Het bedrijf dat het slechtst presteert, moet plaatsmaken voor een nieuw bedrijf. Zo beleg je dus altijd in de grootste bedrijven ter wereld."

Zelf heeft Siks aan den lijve ondervonden wat er kan gebeuren als je niet goed spreidt. "Ik had nog nooit iets op de beurs gedaan, totdat een leraar op school mij vertelde wat opties waren. Hij wist er ook niet alles van, maar mijn interesse was gewekt. Ik ben erover gaan lezen en dacht: dat ga ik ook eens proberen. Met mijn 500 gulden had ik niet genoeg voor veel aandelen, maar omdat ik bij opties met hefbomen kon werken, kon ik wel wat doen. Ineens had ik 200 aandelen, terwijl ik maar geld had voor 10."

Langzaam doodbloeden

"Dat ging een tijdje aardig, totdat ik voor een groot deel van mijn geld een call optie op ABN Amro kocht. Ik weet niet meer waarom, maar ik dacht dat het aandeel zou gaan stijgen. Maar er werd juist langzaam steeds minder waard: ik bloedde langzaam dood."

"Ik bleef maar hopen dat het wel weer beter zou gaan. Dat ging het dus niet en de optie liep waardeloos af. Dat was een harde, maar wijze les. Dat moet je als actieve belegger een keer meegemaakt hebben om het te begrijpen."

Siks vindt daarom ook dat iedereen recht heeft op zijn eigen ervaring. "Ik vergelijk het weleens met windsurfen. Die sport beoefen ik al 35 jaar. Als iemand mij vraagt "hoe ging het?", zeg ik: "ik heb heerlijk gesurft". Stel, mijn neefje is net een paar weken bezig met surfen en iemand stelt hem dezelfde vraag, kan hij ook zeggen "ik heb heerlijk gesurft". Alleen is zijn referentiekader veel kleiner en ondieper. Maar hij kan er wel veel plezier aan beleven. Zo is het met beleggen ook."

Periodiek en gespreid beleggen

Hoe kunnen beginnende beleggers dan op een simpele manier een goed gespreide aandelenportefeuille aanleggen volgens de beleggerstrainer? "Je kunt bijvoorbeeld een verhouding van 80/20 aanhouden. Dan stop je 80% in fondsen en ETF's, waaronder in een ETF op de MSCI World Index, dan zit je direct goed gespreid."

"Het beste is ook om dit gedeelte van de portefeuille met periodiek beleggen op te bouwen. Bijvoorbeeld iedere maand 50 of (een paar) honderd euro. Zo voorkom je dat je de markt moet timen, want dat is namelijk zeer lastig om te doen. Als je iedere maand inlegt, koop je op een gemiddelde koers. Dit is dus het langetermijngedeelte van je beleggingsportefeuille."

"Voor de resterende 20% koop je dan individuele aandelen. Dit is dus het actieve gedeelte van je portefeuille."

33% rendement per jaar?

"Ik ken mensen voor wie het echt verstandiger was geweest om het op een dergelijke manier te doen. Ik sprak bijvoorbeeld eens een klant die van zijn vermogen na drie jaar actief traden nog 50% over had. Ik vroeg hoe lang hij de tijd wilde nemen om weer terug te komen op het oude niveau. Hij zei: een jaar of drie? Toen vatte ik samen: U moet 100% rendement maken om dat te bereiken. En u wilt dat in drie jaar voor elkaar hebben. Dat betekent dat u ongeveer 30% rendement per jaar moet maken om het verlies weg te werken. Dat is wel een zeer ambitieus rendement."

Toch kan Siks er wel begrip voor hebben. "Deze mensen denken gewoon heel anders over risico's nemen. Als hij net als wij dachten, was hij ook niet aan die 1,3 miljoen gekomen waar hij mee begon. Tegelijkertijd is het wel verstandig om naar de koele cijfers te blijven kijken."

Bijkopen en wachten

Beleggen is echt niet eng, benadrukt Siks tot slot. "Het liefst had ik als ondertitel: maar traden wel. Als je wilt beginnen met beleggen moet je gewoon een saaie langetermijnportefeuille aanleggen zoals ik uitgelegd heb, en hier verder (bijna) niet meer naar omkijken." Kopen om nooit meer te verkopen, luidt het devies.

"Ga lekker zwemmen, fietsen of iets anders dat je leuk vindt en laat de tijd zijn werk doen. Net zoals het geen zin heeft om te kijken hoe gras groeit, heeft het ook geen zin om je portefeuille steeds maar in de gaten te houden. Gewoon iedere maand wat bijkopen en over 25 jaar ben je heel blij dat je dat gedaan hebt.”

Meer interviews lezen? 

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.