Handelen in ETF's? Vier tips | Belegger.nl

Handelen in ETF's? Vier tips

Door Belegger.nl op 24 nov 2016 om 13:45 | Views: 3.711

Handelen in ETF's? Vier tips

In ETF's kunt u, net als aandelen, prima handelen. Maar wat moet u weten als u dat wilt doen? Ben Johnson, hoofd ETF-onderzoek bij Morningstar, noemt tips die u helpen op een goede en slimme manier actief in ETF's te beleggen. IEXGeld zet er vier op een rij.

1. Gebruik limietorders

Bij uw broker kunt u kiezen tussen bestens- (de laatste prijs) en een limietorder. Johnson betoogt dat u bij alles wat u koopt op de beurs een limiet moet aangeven. Dus bijvoorbeeld dat u een bepaalde ETF alleen wilt kopen op 20 euro en alleen wilt verkopen op 23 euro.

Bij een ETF waar niet veel in gehandeld wordt, kunt u zomaar 21 euro voor die ETF betalen als u hem met een bestensorder aankoopt. Dus dat is een belangrijk aandachtspunt.

2. Handel als de beurs open is

Koopt u een ETF die de prestaties volgt van bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500 index? Dan is het volgens Johnson het beste als u deze ETF aankoopt als er ook echt gehandeld wordt in aandelen van de S&P 500. De Amerikaanse beurs is bijvoorbeeld open van 15.30 tot 22.00 uur Nederlandse tijd.

Waarom is dat? Omdat het voor partijen die uw orders uitvoeren dan makkelijker is om de prijs van de ETF in lijn te houden met de echte koers van de index. Als u buiten handelsuren een ETF koopt, dan is het moeilijker voor die partijen om een betrouwbare prijs vast te stellen.

3. Handel niet als de beurs bijna sluit of net open is

ETF's hebben even nodig om wakker te worden, schrijft het hoofd ETF-onderzoek van Morningstar. Het duurt even voordat er in alle aandelen, die in het mandje van de ETF zitten, wordt gehandeld.

Tegen het einde van de beursdag stoppen veel partijen die normaal uw stukken kopen of verkopen ermee om hun risico te verminderen. Daardoor kunnen de stukken wel eens veel duurder worden. Wacht daarom met handelen tot de beurs dertig minuten open is en stop ermee een half uur voordat de beurs sluit sluit.

4. Raadpleeg een expert voordat u groot inzet

Staat u op het punt een grote aankoop of verkoop van een ETF te doen? Het kan dan slim zijn een beleggingsexpert te raadplegen. In dit geval kunt u veel op aankoopkosten besparen door even te telefoneren naar bijvoorbeeld een financieel expert of iemand anders die er veel van weet.

Lees ook: Een beleggingsfonds selecteren? Let op deze vijf dingen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.