Kooplijst 2017: Martine Hafkamp

Door Belegger.nl op 13 december 2016 11:15 | Views: 50.978

Kooplijst 2017: Martine Hafkamp

Traditiegetrouw vragen wij in de laatste weken van het jaar verschillende beurskenners en bekenden uit de beleggingswereld naar hun drie favoriete tips voor het komende jaar. Vandaag vroegen we Martine Hafkamp van Fintessa naar haar favoriete aandelen voor 2017. 

"Het afgelopen jaar heeft laten zien dat de angst voor onzekerheid meer invloed heeft dan de feitelijke gebeurtenis zelf. Markten en sentimenten vlogen in 2016 alle kanten op en dat zal volgend jaar, met onder andere een aantal belangrijke verkiezingen in Europa op de agenda, niet anders worden. Een duidelijke langetermijnstrategie voor je portefeuille is dan ook heel belangrijk."

"Ondanks Trump, Renzi, een Brexit, et cetera, zijn belangrijke ontwikkelingen in de wereld niet te stoppen en daar kun je als belegger van profiteren."

Drie favoriete aandelen 2017 

Hafkampt tipt naar eigen zeggen drie aandelen die in geen enkele beleggingsportefeuille misstaan:

Alphabet

"Dit aandeel stond vorig jaar ook al op mijn kooplijstje. Het moederbedrijf van Google heeft geen lage waardering, maar de onderneming weet dan ook nog steeds hard te groeien. Daarnaast heeft Alphabet netto dik 80 miljard dollar in kas. De onderneming haalt haar hoge omzet en winst voornamelijk uit reclame-inkomsten die worden gegenereerd door haar dominante internetzoekmachine Google en het populaire videokanaal YouTube."

"Gezien het stijgende internetgebruik en het toenemende belang van online reclame, lijkt de onderneming de komende jaren van een hoge cashflow verzekerd te zijn. Die kasstroom wordt onder andere gebruikt voor haar moonshots, zoals de farmaceutische tak Verily of de zelfrijdende auto-divisie."

"Of al deze projecten ooit winstgevend worden is afwachten, maar ze bieden de onderneming in ieder geval nog een aanzienlijk opwaarts potentieel. Op een verwachte koerswinstverhouding van 18,8 voor 2017 is Alphabet volgens mij, gezien de gunstige vooruitzichten, nog steeds koopwaardig."

Naspers

"Het Zuid-Afrikaanse Naspers wordt met een knipoog ook weleens de beste vermogensbeheerder in de media- en technologiesector genoemd. Dit komt doordat de onderneming de afgelopen twintig jaar op grote schaal, wereldwijd belangen heeft opgebouwd in een aantal bedrijven dat actief is op dat gebied."

"Een van die investeringen is in het Chinese Tencent. Tencents app WeChat is enorm populair in China. Sterker nog, deze is niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken. Het bedrijf is de afgelopen jaren dan ook enorm gegroeid."

"De beurswaarde van Naspers is lager dan de waarde van het belang in Tencent. De rest van de activiteiten van Naspers krijg je er dus gratis bij als je het aandeel koopt. Naast tafelzilver in China en de eigen media-activiteiten, heeft Naspers ook belangen in bedrijven in Rusland, Brazilië en India. Naspers staat genoteerd op de beurs van Johannesburg, maar echt Zuid-Afrikaans is het door alle internationale activiteiten en belangen niet. Naast de gunstige vooruitzichten kun je als Europese belegger ook garen spinnen bij een (mogelijk verder) herstel van de Zuid-Afrikaanse rand."

Nestlé

"Het Zwitserse Nestlé is bekend van onder andere KitKat, Nescafé, Nespresso, Wagner pizza's en Felix kattenvoer. Dit is slechts een kleine selectie, want totaal voert Nestlé wereldwijd ruim 2.000 merken."

"De voedingssector staat natuurlijk niet vooraan qua verwachte groeipercentages, maar heeft wel stabiele inkomsten en is redelijk bestendig tegen economische cycli. Alle voedingsproducenten hebben momenteel te maken met prijzen die onder druk staan door felle concurrentie onder supermarkten." 

"Daarnaast bleek de afgelopen kwartalen dat Nestlé moeite heeft om wisselkoerseffecten door te berekenen aan de consument, onder andere in het Verenigd Koninkrijk en diverse opkomende markten. Nestlé verwacht voor heel 2016 daarom een omzetgroei van slechts 3,5%. De volumes blijven echter goed op koers. Dat is hoopgevend voor de toekomst."

"Nestlé richt zich meer en meer op gezonde voeding en vervult een voortrekkersrol in onderzoeken naar het effect van bepaalde voedingsmiddelen op de gezondheid. De tweede helft van 2016 was geen successtory, zeker niet voor de koers van het aandeel, maar dat maakt het instapmoment des te interessanter. Het is naar mijn mening dan ook een mooie koop voor 2017 en daarna!"

Cliënten van Fintessa hebben de drie genoemde aandelen in portefeuille.

Lees ook: 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.