Kooplijst 2017: Jos Versteeg

Door Redactie op 15 december 2016 09:57 | Views: 38.166

Kooplijst 2017: Jos Versteeg

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het weer tijd is voor de jaarlijkse Belegger.nl-Kooplijstjes. Vandaag vragen we aandelenanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen naar drie aandelen die hij voor het aankomende jaar ziet zitten.

"Wat betreft lijstjes, is het natuurlijk altijd leuk om aandelen te noemen met een gigantisch hoog koersdoel. Maar ik vind het juist wel leuk om dan toch enigszins voorzichtig te zijn. Ik kijk dus niet alleen waar het hoogste rendement te behalen valt, maar ook naar het risico."

Ahold Delhaize

"Ahold Delhaize is een van onze belangrijkste aandelen waar we enthousiast over zijn. De koers is natuurlijk teruggevallen met - van de top naar de bodem - bijna 20%. Maar je begint nu herstel te zien. Men gaat ervan uit dat de rente niet snel zal stijgen en dividendaandelen dus wel in trek blijven."

"Volgend jaar verwachten we met name dat het bedrijf de vruchten zal plukken van de overname van Delhaize. Daarnaast is Ahold sinds het debacle in de VS een stuk voorzichtiger met het benoemen van kostenbesparingen, maar gezamenlijk zijn ze toch een stuk groter geworden en kunnen ze toch veel winnen op de kosten."

"Verder zien we vooral verbeteringen in de VS. Daar is de concurrentie groot en zijn de marges lager, maar het gaat in de VS wel goed met de markt. Zo trekt de werkgelegenheid aan, groeien de lonen en trekt de huizenmarkt aan. En ze behalen daar veel omzet dus dat kan zorgen voor wind in de zeilen."

"Ook de overname van Bol.com was natuurlijk een goede zet en dat zou op termijn nog wel eens een beursgang kunnen worden."

"Samengevat heeft Ahold Delhaize een mooie hoge dubbelcijferige winstgroei, een hoge kasstroom, een hoge free cash flow return van 5 tot 6% en een dividendrendement van ongeveer 3%. Wij hebben het koersdoel voor Ahold Delhaize (12-maands) staan op 23 euro."

BAM 

"BAM begint het jaar eigenlijk met een schone lei. In 2014 hebben ze hun hele manier van aannemen opgeschoond en ze nemen geen verliesgevende projecten meer aan. We krijgen nu dus projecten die voortkomen uit dat verscherpte toezicht en het is waarschijnlijk dat de marges gaan verbeteren."

"Ook gaat het in Nederland gewoon behoorlijk goed en dat gaan we ook terugzien in de bouw. Daarnaast is er ruimte voor de overheid om te investeren in infrastructuur. Verder heeft BAM een flinke reorganisatie doorgevoerd en een betere beheersing van het werkkapitaal. Het margedoel van 2% gaan ze dus ook wel halen. Dat margedoel is zelfs nog aan de onderkant van de marges in de bouw die meestal zo rond de 2 tot 4% liggen."

"Brexit was voor BAM een lelijke teleurstelling. Beleggers maakten zich zorgen over de activiteiten die het bedrijf heeft in Engeland. De bijdrage vanuit het Verenigd Koninkrijk zal vanwege het translatie-effect wel ietsje minder zijn, maar in het VK is juist gezegd dat er flink geïnvesteerd zal worden in infrastructuur bij een vertrek uit de EU, en daar zit BAM goed in. Daarnaast hebben aandelen BAM een aantrekkelijk dividend. Over 2016 wordt 8 eurocent uitgekeerd en dat kan over 2017 ruimschoots verdubbelen naar 18 cent. Brexit heeft dus wat roet in het eten gegooid maar ik verwacht een mooi herstel. Mijn koersdoel is 5,40 euro."

ASMI

"ASMI haalt een heel groot deel van de omzet uit ALD, wat staat voor Atomic Layer Deposition. Het is eigenlijk heel simpel; semiconductoren bouw je op met verschillende lagen die je aan elkaar verbindt. Maar om sommige dunne lagen aan elkaar te maken heb je ALD nodig. De technologie wordt steeds meer gevraagd. ASMI verwacht zelf in 2018 ten opzichte van 2015 een verdubbeling van de markt. Het maken van deze structuren wordt steeds ingewikkelder en steeds vaker moet gegrepen worden naar ALD en daar is ASMI heel sterk in."

"Natuurlijk is er wel concurrentie, maar semiconductorproducenten zullen niet snel overstappen omdat ze intern de apparatuur op elkaar afgestemd hebben. Het is dus heel lastig om daar snel marktaandeel te veroveren. Als het goed is zullen ze niet snel op bijvoorbeeld prijs naar een concurrent overstappen. Dus dat is wel prettig als je als bedrijf eenmaal een goede positie hebt en dat heeft ASMI. Zo’n twee derde tot drie vierde van de omzet komt uit ALD. Ze zijn heel sterk en kunnen de komende jaren nog groeien."

"Verder is ASMI al een keer een overnamedoel geweest in 2008 door Applied Materials maar dat is toen niet gelukt. Verschillende overnames van grote spelers in de top zijn niet doorgegaan. Die zijn tegengegaan door de Amerikaanse overheid omdat grote spelers dan samen teveel macht zouden krijgen. Dus wellicht komt er dan toch nog een overnamepoging van Applied Materials, Lam Research of Tokio Electron. Overigens kan ASMI zelf ook een overname doen. Het is in ieder geval meestal positief voor de koers als er nog van alles beweegt."

"De hele semiconductormarkt als geheel ligt er gewoon goed bij. Het loopt door investeringen in nanotechnologie en geheugenchips allemaal best goed. Aandelen ASM International kunnen in 2017 dan ook nieuwe territoria gaan verkennen. Mijn koersdoel staat op 50 euro."

Klanten van Theodoor Gilissen kunnen besproken aandelen in portefeuille hebben. Jos Versteeg heeft persoonlijk Ahold Delhaize en BAM Groep in portefeuille.

Lees ook: 

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.