Vermogen opbouwen met een hoog-dividend ETF (adv) | Belegger.nl

Vermogen opbouwen met een hoog-dividend ETF (adv)

Door Advertorial Belegger op 29 dec 2016 om 08:30 | Views: 1.976

Vermogen opbouwen met een hoog-dividend ETF (adv)

Advertorial 

Het zal u niet ontgaan zijn dat de rente op een langjarig dieptepunt staat. Als alternatief voor die lage spaarrente maken steeds meer mensen de overstap naar aandelen.

Dat heeft een grote vraag ontketend naar aandelen met een hoog en stabiel dividend, dat als plaatsvervanger van de spaarrente kan worden gezien.

Natuurlijk is dat niet één-op-één te vergelijken. Uw spaartegoed tot een ton wordt door de overheid gedekt. En dividend is nooit een zekerheid.

Leeuwendeel rendement

Desalniettemin zijn aandelen met een hoog dividendrendement aantrekkelijk, omdat historisch bewezen is dat het dividend verantwoordelijk is voor een groot deel van het rendement. 

Het dividendrendement van een aandeel is niets meer of minder dan een simpele formule. Het is het dividend, gedeeld door de koers. U kunt het dividendrendement berekenen aan de hand van deze formule:

Dividend * 100%

Koers

Een hoog dividendrendement kan dus komen door een hoog dividend, maar evengoed door een lage koers! 

Hoe selecteert u hoog-dividendaandelen

Maar hoe selecteert u nu een aandeel met hoog dividend? Om een zo goed mogelijke keuze te kunnen maken moeten we weten waarom het dividendrendement van een bedrijf zo hoog is. 

U kunt daarbij letten op:

  • Betalen ze al langere tijd zo’n hoog dividend?
  • Is het dividend de komende jaren houdbaar?

We willen eigenlijk weten hoe betrouwbaar dat dividend is. In de toekomst kijken blijft lastig, maar we kunnen natuurlijk wél achterom kijken. 

Betaalt het onderliggende bedrijf bijvoorbeeld al jarenlang een mooi dividend, of is het dit keer voor het eerst? Dat zou kunnen in verband met een bonusdividend of bijvoorbeeld de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Historie hoog-dividendaandelen

Kijk hiervoor in de historie van het bedrijf. Is er een langjarig trackrecord waaruit blijkt dat de onderneming jaar na jaar een stabiel dividend uitkeert, dan is dat een enorme pré.

Het zegt officieel niets over de toekomst, maar wanneer een bedrijf al jarenlang een stabiel dividend uitkeert, is de kans groter dat zij dat in de toekomst ook blijft doen. 

Dan moet u ook nog kijken of bij bedrijven met een stabiel dividend niet het dividendrendement enorm is opgelopen. Dat zou namelijk betekenen dat de koers flink omlaag gegaan is. 

Dat is op zichzelf niet erg, maar u zou dan wel eerst kunnen onderzoeken waarom die koers zo omlaag gegaan is. Vaak is daar wel een reden voor. 

Let op dividendlekkage

Het laatste punt dat aandacht verdient is de manier waarop u in deze aandelen belegt. Doet u dat via goedkope, goed gespreide ETF’s, vraag dan ook eens naar de dividendlekkage. U kunt namelijk veelal de dividendbelasting die u betaalt gewoon terugkrijgen. 

Dat is in normale gevallen al heel interessant, maar met hoog-dividendaandelen begrijpelijkerwijs nog veel meer. Dat kan wel tot een 0,35% op jaarbasis opleveren. 

Sparen is natuurlijk altijd veiliger, maar als u gewoon een goed langetermijnrendement wilt maken, is er niets mis met goede hoog-dividendaandelen. En het selecteren ervan? Dat kunt u, voor weinig geld, ook gewoon aan de specialisten overlaten. Kijk bijvoorbeeld naar de Think Morningstar High Dividend UCITS ETF en profiteer optimaal van uw hoog dividend ETF. 

Via Think ETF’s betaalt u, in tegenstelling tot de meeste in het buitenland gevestigde ETF’s en beleggingsfondsen, geen dividendbelasting en voorkomt u dus dividendlekkage. Klik hier voor een uitleg over de werking van dividendlekkage en hoe Think ETF’s die voorkomt. 

Advertorial 

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de redacties van Belegger.nl en Beursduivel.be om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

ankeiler_thinketfs

ankeiler_thinketfs