ING niet meer overwogen op aandelen | Belegger.nl

ING verlaagt overweging aandelen

Door Belegger.nl op 6 jan 2017 om 08:21 | Views: 4.421

ING verlaagt overweging aandelen

Het ING Investment Office gaat minder in aandelen en meer in obligaties beleggen. De overweging in aandelen, die sinds juli 2016 werd aangehouden, gaat naar neutraal.

“We nemen in belangrijke mate winst op aandelen”, legt Bob Homan, hoofd ING Investment Office, uit in een commentaar. “De vrijkomende middelen herbeleggen we in obligaties, wat de overweging daarvan ook min of meer neutraal maakt.”

“Sinds juli zijn de koersen van wereldwijde aandelen flink gestegen. Wij zien op korte termijn weinig reden voor verdere outperformance van aandelen. Tegelijkertijd vinden we dat de risico’s op een tijdelijke correctie zijn toegenomen. Dit was voor ons reden om over te gaan op de aanpassing van de assetallocatie.”

Op de muziek vooruit gelopen

Sinds de winst van Donald Trump zijn de koersen aanzienlijk gestegen. “Niet alleen door beter dan verwachte recente economische groeicijfers, maar ook vooruitlopend op verwachte hogere winstgroei van bedrijven.” 

“Maar omdat de koersstijgingen in de afgelopen maanden sterker waren dan de opwaartse winstbijstellingen, zijn aandelen ook flink duurder geworden: de koerswinstverhoudingen zijn fors opgelopen.” Homan vindt dat beleggers al aardig op de muziek vooruit zijn gelopen. “We zien niet veel ruimte voor verdere stijgingen.”

Euforie

Daarbij komt dat de sterkere dollar en de hogere rentes de winstgroeiverwachtingen in de VS zullen drukken. Ook neigt het optimisme onder beleggers door te slaan naar euforie, waarschuwt de expert. 

“Beleggers lijken op dit moment vooral oog te hebben voor de positieve effecten van de plannen van Trump en veel minder voor de negatieve kanten. Zo kan een sterk protectionistisch Amerikaans overheidsbeleid een fors negatieve invloed hebben op de rest van de wereld.”

'Kopersogen'

Toch wil deze aanpassing van de assetallocatie niet zeggen dat ING niet meer enthousiast is over aandelen. Homan: “We vinden een neutrale weging op dit moment het best passend. Bij een eventuele correctie zullen we weer met 'kopersogen' naar de markt kijken.”

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.