9 indices en enquêtes voor een positieve blik op 2017 | Belegger.nl

9 redenen om optimistisch te zijn over aandelen

Door Belegger.nl op 6 jan 2017 om 15:55 | Views: 6.348

9 redenen om optimistisch te zijn over aandelen

De Amerikaanse aandelenmarkt heeft de afgelopen twee maanden een flinke rally doorgemaakt. MarketWatch ziet de animal spirit echter voorlopig nog niet uitdoven en zet 9 enquêtes en indices op een rij die het optimisme over de aandelenmarkt ondersteunen.

MarketWatch ziet de volgende indicatoren als hoopgevend:

Beleggers

Volgens een recente peiling van Wells Fargo staat het optimisme onder particuliere beleggers in de VS op het hoogste niveau in negen jaar.

Financiën

Amerikanen zijn optimistischer over hun gezinsfinanciën in 2017, blijkt uit een enquête van New York Life onder 1800 deelnemers van 30 jaar en ouder. 34% geeft aan van plan te zijn in het nieuwe jaar grote uitgaven te doen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of grote (huishoudelijke) apparaten.  

Banen

Uit een enquête van Employer Assocations of America bleek onlangs dat 48% van de ondervraagde werkgevers van plan is om in 2017 meer mensen aan te nemen. Dit terwijl 32% aangeeft ook al in 2016 meer mensen te hebben aangenomen dan verwacht. 

Consumenten

De Conference Board’s Consumer Confidence-index steeg naar 113,7 in december, het hoogste niveau sinds augustus 2001.

Maakindustrie

Volgens het laatste rapport van het Institute for Supply Management blijft de sector groeien. Vooral de opleving in aankopen springt daarbij in het oog. De nieuwe orders-index steeg in december naar 60,2%. Dat is 7,2 procentpunt hoger dan in november.

Grondstoffen

De American Chemistry Council’s Chemical Activity Barometer liet een stijging van 4,4% zien, de sterkste toename sinds 2010. Volgens de ACC is de chemische industrie "een leidende indicator in de Amerikaanse conjunctuurcyclus, omdat de industrie zich aan het begin van de supply chain bevindt".

Huizenmarkt

The National Association of Home Builders stelt dat het vertrouwen in de bouw naar het hoogste niveau in 11 jaar is gestegen. Tegelijkertijd zijn er meer kopers in de VS op zoek naar een huis, volgens de NAHB.

Kleinere bedrijven

The National Federation of Independent Businesses’ Small Business Optimism-index steeg sinds verkiezingen naar 98,4. Het was sinds 2007 pas de derde keer dat deze index boven het langetermijngemiddelde uitsteeg.

Kleinere bedrijven 2

Ook de Wells Fargo Small Business Index laat het hoogste niveau van optimisme in acht jaar zien. 58% van de eigenaren van kleine bedrijven zeggen een omzetgroei te verwachten in de komende twaalf maanden, 35% is van plan de investeringsuitgaven te verhogen en 36% is van plan nieuwe mensen aan te nemen.

Lees ook: Beleggers bang om rally te missen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.