'Dollar zal nog dit jaar evenveel waard worden als de euro' | Belegger.nl

'Dollar bereikt dit jaar pariteit met euro'

Door Belegger.nl op 10 jan 2017 om 08:03 | Views: 3.057

'Dollar bereikt dit jaar pariteit met euro'

De dollar bereikt in 2017 nog pariteit met de euro, door de verschillende rentepaden in de VS en Europa. Dat zegt althans Jan Hatzius, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, in gesprek met Cnbc.

De Federal Reserve is van plan dit jaar driemaal de rente te verhogen, waardoor de rentestand in de loop van het jaar nog verder van die in Europa komt af te staan.

“De echte drijver hierachter zijn niet de waarderingen, maar het verschil in rentestanden”, zegt Hatzius. Het aantal keer dat de Fed verwacht de rentes te verhogen is doorgaans een goede indicator.”

Al in maart?

Goldman Sachs verwacht dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar in juni, september en december de rente gaat verhogen. Dat is meer ‘hawkish’ dan de consensus in de markt, die twee verhogingen inprijst. Volgens Hatzius zou de bank zelfs een kans Van 35% zien dat de Fed al in maart de volgende stap gaat zetten. 

De econoom wijst er verder op dat het feit dat de rente versneld omhoog kan een goed teken is, omdat het betekent dat de economie eindelijk de kant op gaat die de Fed graag ziet. Hij erkent wel dat er rentegevoelige sectoren zijn die pijn zullen lijden, maar het beleid is verdedigbaar.

Europa

Europa daarentegen is niet eerder dan in 2019 klaar voor een eerste verhoging, denkt hij. “Het herstel zet door en de groeicijfers zijn niet slecht, maar de werkloosheidscijfers in Europa (gemiddeld 9,8%) zijn nog niet om over naar huis te schrijven. Hierdoor zal de inflatie nog lang beneden het ECB-doel blijven.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.