T. Rowe Price ziet kansen in technologie en banken maar mijdt energie en materialen | Belegger.nl

'Technologie- en bankaandelen kopen en energie mijden'

Door Belegger.nl op 13 feb 2017 om 14:03 | Views: 6.757

'Technologie- en bankaandelen kopen en energie mijden'

Om teleurstelling te voorkomen is het voor beleggers raadzaam om niet in te zetten op een cyclische opleving. Daarbij is het vooral belangrijk om onderscheid te maken tussen marktruis en echte veranderingen. 

Dat stelt Scott Berg, portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Global Growth Equity Fund in een note.

Berg wijst op de verkiezing van Donald Trump die een aanzienlijke verandering in het sentiment op de aandelenmarkten met zich meebracht. "Nog voordat er iets over de concrete invulling van zijn plannen bekend was, besloten beleggers dat de groei, de inflatie en de Amerikaanse rente zullen toenemen en gaven daarmee enkele diep cyclische delen van de markt een forse impuls."

Een verschuiving die leidde tot een sterke outperformance van waardeaandelen ten opzichte van groeiaandelen. "In onze ogen is er echter in fundamenteel opzicht minder veranderd dan nu in de markten wordt ingeprijsd." Om teleurstellingen te voorkomen is het daarom niet raadzaam om in te zetten op een cyclische opleving, stelt Berg. 

Energie en materialen

Het T. Rowe Price Global Growth Equity Fund blijft onderwogen in energie en materialen, "ook al zal deze positie de performance op korte termijn afremmen".

Het wereldwijde olieaanbod blijft op de middellange termijn naar verwachting hoog. En wanneer de VS erin slaagt om, zoals Trump in zijn campagne beloofde, energie-onafhankelijk te worden door de oliereserves op te pompen, is er sprake van een bovengrens voor de olieprijzen en voor de winstcapaciteit van de meeste energiebedrijven. Nu de olieprijs in de richting van 50 tot 60 dollar per vat beweegt, zullen "eerder stilgelegde boorlocaties waarschijnlijk snel weer in bedrijf genomen worden".

Woelige tijden

Dat materialenaandelen een flinke rally hebben doorgemaakt, kan Berg enigszins begrijpen vanwege de lage verwachtingen die er in 2015 waren. "De markt heeft de begrotingsstimulering echter al ingeprijsd voordat er concrete maatregelen genomen zijn." Hoewel de kans dat het economische klimaat aantrekt is toegenomen, zullen de beloofde infrastructuurinvesteringen waarschijnlijk niet zoveel gewicht in de schaal leggen als nu door beleggers wordt verwacht.

De mogelijke impact is in ieder geval niet genoeg om tegenwicht te bieden aan de structurele daling van de Chinese vraag naar basisgrondstoffen. "De discrepantie tussen hoop en werkelijkheid betekent dat op grondstoffen gerichte sectoren woelige tijden tegemoet gaan."

Lees ook: ArcelorMittal, SBM en Heineken op floplijst experts

Waarderingen industrie aan hoge kant

Wat betreft industrieaandelen, die ook een flinke rally hebben ervaren, is Berg tevens neutraal gepositioneerd. Enerzijds omdat de waarderingen voorlopig aan de hoge kant zijn. Anderzijds zal het grootste deel van het winsteffect van eventuele economische verbetering pas op de middellange termijn merkbaar worden.

Omdat het effect van lage jaar-op-jaar winstcijfers de komende maanden zal verbleken, zijn een kritische selectie en een portie geduld erg belangrijk. 

Financiële sector

In de financiële sector (Amerikaanse banken en kapitaalmarkten) heeft Berg recent juist posities gehandhaafd of uitgebreid. "Al voor de verkiezingen waren wij van mening dat een rentecyclus van enige omvang in aantocht was en de inflatie de weg naar boven was ingeslagen. Deels vanwege de weer stijgende olieprijzen, maar ook vanwege de lichte looninflatie die het afgelopen jaar ontstond."

Ondanks deze ontwikkelingen in de VS, blijft Berg banken uit opkomende landen verkiezen boven veel tegenhangers in ontwikkelde markten. Banken uit opkomende landen kunnen namelijk profiteren van groeiende binnenlandse economieën. "Dit geldt vooral als we kijken naar de fundamentals van banken in Japan en Europa, waar we twijfels houden over zowel het winstvermogen als de kwaliteit van de balansen."

Zie ook: Minder regels? Drie bankaandelen die kunnen profiteren

Kansen in technologiesector

Verder is er voor het fonds recent vooral bijgekocht in de technologiesector en dan vooral in bedrijven die in staat zijn langdurig en op eigen kracht winstgroei te realiseren ondanks een geringe economische groei. Daarnaast zijn bedrijven bijgekocht die kunnen profiteren van onverwachte groei bij een versnelling van consumentenbestedingen of de hervorming van bedrijfsbelastingen in de Verenigde Staten. 

"In deze onzekere tijden is een ding zeker; dat innovatie, disruptie en het toenemende gebruik van technologie door de politieke gebeurtenissen in 2016 niet gestopt zijn. Wij blijven daarom op lange termijn kansen zien in e-commerce, social media en cloud-software bedrijven."

Lees ook: Vijf koopwaardige technologieaandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Zie ook: Experts verwachten eindejaarsrally