Technisch analist Bas Heijink over AEX | Belegger.nl

'Gevaar voor forse AEX-correctie nog niet geweken'

Door Belegger.nl op 16 feb 2017 om 15:30 | Views: 5.647

'Gevaar voor forse AEX-correctie nog niet geweken'

De AEX-index verhoogde gisteren zijn jaartop. Is er sprake van een valse uitbraak of zal de index deze euforische beweging weten door te zetten? Technisch analist Bas Heijink van ING Investment Office laat zijn licht erover schijnen. 

"Met de beweging vanaf de 476,70 punten vindt opnieuw een versteiling plaats in de AEX. Vooral de doorbraak door de 489,90 een week geleden, zorgde voor een verdere verbetering in de AEX", schrijft Heijink donderdag in een note.

Risicosignalen

Het gevaar voor een forse correctie is echter nog niet geweken. "Er zijn nog genoeg risicosignalen aanwezig. Ook is de markt te euforisch. Beleggers en analisten die een half jaar geleden negatief waren ingesteld en de markt niet boven de 458 zagen komen, zijn veelal gedraaid in hun mening en zien nu geen redenen voor een correctie."

Lees ook: 'Aandelenrally heeft nog minstens tien jaar te gaan'

Die euforie ziet Heijink als een contrair signaal dat aangeeft dat de risico's toenemen, maar niet waar en wanneer. "Als we kijken naar de bewegingen die hebben plaatsgevonden in de afgelopen twee maanden dan is de markt opgelopen vanaf de 445,65 naar de huidige 497. Een stijging van ruim 50 punten, ruim 11%. Ook vond een stijging plaats vanaf de onderkant van het sinds februari 2016 stijgende trendkanaal tot nu (net boven) de bovenkant van dit kanaal. Een tegenreactie zou dus een heel normale beweging zijn om de koopdruk en de euforie te verminderen", vindt Heijink. 

Topsignalen

Mocht de AEX vandaag of morgen onder de opgaande toppenlijn van 496,30 sluiten, dan betekent dat dat de uitbraak boven dat niveau vals is geweest. Daarnaast zorgt een doorbraak boven de 498,90 (de tweede stijgende toppenlijn) voor een verdere versteiling naar de zone 506-510. "Een mogelijkheid die we niet mogen uitsluiten."

Beleggers moeten de komende dagen en week echter alert zijn op de vorming van meerdere topsignalen. "Pas een beweging onder de steile nieuwe opgaande bodemlijn langs de bodems van 445,65 en 476,70 zal zorgen voor een duidelijke verslechtering. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 484,90. Waar en wanneer precies de top gezet gaat worden is onbekend maar het elastiek wordt verder opgerekt."

Lees ook: De 25 meest aantrekkelijke Europese aandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.