Zes gevaarlijke beleggingsfouten op een rij

Door Redactie op 17 maart 2017 13:32 | Views: 11.066

Zes gevaarlijke beleggingsfouten op een rij

Het is nog nooit makkelijker geweest om te beleggen dan nu. Iedereen kan zo een rekening openen en zijn eerste aandelen kopen. Maar er zijn wel valkuilen waar je als belegger in kunt stappen. Steven Goldberg, columnist bij Kiplinger.com, zag er veel voorbijkomen in zijn beleggingscarrière en maakte er zelf ook een aantal. Hij zet ze op een rij, zodat jij ervan kunt leren. IEXGeld kijkt even mee.

1. Je laten afschrikken door negatievelingen

Er zijn altijd wel redenen te verzinnen waarom de beurs zou moeten dalen. Een aantal beleggingsgoeroes is bijvoorbeeld altijd negatief en voorspelt om de haverklap een nieuwe crash. Maar de beleggers die het beste presteren zijn zij die dat soort ruis negeren en aan hun langetermijnvisie vasthouden.

2. Teveel betalen (1)

Professionele beleggers berekenen aan de hand van de winst of een aandeel te duur is. Dat doen ze door de winst van een bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen. Door dat te berekenen weet je de koers-winstverhouding van een bedrijf.

Neem bijvoorbeeld techgigant Amazon.com. Het bedrijf groeit als kool maar de koers-winstverhouding staat op 110. Superbelegger Warren Buffett vindt bijvoorbeeld een aandeel goedkoop als het een koers-winstverhouding heeft van onder de 15. Dus als je er op die manier naar kijkt, betaal je veel te veel voor Amazon.com op dit moment. Misschien dus slim om van dat aandeel af te blijven.

3. Teveel betalen (2)

Bij veel dingen is het zo dat je krijgt waar je voor betaalt. Dus als je veel betaalt, krijg je een beter product. Bij beleggen is het vaak zo dat als je veel betaalt, je uiteindelijk minder krijgt.

Uit gigantisch veel onderzoeken blijkt dat hoe meer kosten een beleggingsfonds rekent, hoe lager het waarschijnlijke rendement is dat je uiteindelijk behaalt. Veel actieve Amerikaanse fondsen vragen gemiddeld 1,2% van je totale inleg per jaar. Maar veel passieve Amerikaanse indexfondsen kosten maar 0,1% van je totale inleg per jaar. Dus die dure actieve fondsen beginnen met een forse achterstand aan het jaar.

4. Het volgen van beursgoeroes

Zelfs meesterbeleggers zitten er weleens naast. Zo voorspelde de miljardair George Soros dat de aandelenbeurs miljarden minder waard zou worden als Trump de verkiezingen zou winnen. Maar de beurs steeg na de uitverkiezing van Trump juist. Neem wat al die kenners zeggen in de media met een korrel zout.

5. Alles aan je adviseur overlaten

Er zijn goede redenen om een adviseur te raadplegen, maar je moet wel de tijd nemen om de beurs te begrijpen. Zo moeilijk is het nou ook weer niet. De meeste fouten worden gemaakt als beleggers de producten waarin ze beleggen niet helemaal snappen. Daarnaast kun je jouw adviseur beter controleren als je het beleggen een beetje onder de knie hebt en begrijpt.

6. Te lang wachten op een verliezer

Uit veel studies blijkt dat beleggers hun winnaars te snel verkopen en te lang hun verliezers vasthouden. Wat is de reden daarvoor? Als je een verliezend aandeel verkoopt, dan neem je echt verlies en kun je dat verlies niet meer goedmaken. Het advies van Goldberg is: als je een aandeel vandaag niet zou kopen, verkoop het dan nu en ga op zoek naar je volgende belegging.

Lees ook: De zeven meest gemaakte fouten op de beurs

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.