Paul Gins over de Bel 20 en de AEX | Belegger.nl

Belgische beurs schiet wakker!

Door Paul Gins op 20 mrt 2017 om 15:55 | Views: 5.690

Sinds begin deze maand presteren de beurzen van Spanje, Italië, België, Nederland en IJsland beter dan die van de omringende landen. Zaterdag is het de jaarlijkse VFB-Happening te Antwerpen. Houdt deze sterke opwaartse trend stand, dan zie je zaterdag veel blije gezichten.

Terwijl andere landen gedurende jaren sterker presteren, blijven veel beleggers trouw aan de aandelen binnen hun land. De bedrijven en de CEO van het bedrijf zijn gekend en dit schept vertrouwen.  

Belgische en Nederlandse beurs

Houdt u anderzijds rekening met de technische analyse, dan komt elk land vroeg of laat aan de beurt. En dat is het nu het geval met België en Nederland. Op grafiek 1 (klik op de grafiek voor een grotere weergave) ziet u de sterke prestatie sinds maart. Zet u hetzelfde plaatje op 1 jaar dan kent u de sterke motor binnen Europa: Duitsland.

Klik op de grafiek voor een grotere weergave


Hebt u een aantal Belgische of Nederlandse waarden in portefeuille en presteerden die de voorbije twee weken ondermaats, dan zet u die best in de etalage. Ik focus mij steeds op sterke waarden want met aandelen die zwak presteren kun je de beursindex niet kloppen. 

Aandelen in een opwaartse trend

Van de 150 Belgische aandelen zijn er een 30-tal die het zeer goed doen. De meest opvallende stijgers met een schitterende opwaartse trend zijn Melexis, CFE, Galapagos, Fagron, Jensen-Group, Bekaert, Picanol, Brederode, Sipef, Barco, Ackermans en KBC Ancora.

Op de Nederlandse beurs presteren de volgende aandelen sterk: AMG, Neways Electronics, BE Semiconductor, Forfarmers, Hunter Douglas, ASM International, Accell Group, Aalberts, Kendrion, BAM, ABN Amro en Holland Colours.

Bovenstaande aandelen zitten in een stevige opwaartse trend en daar hebben zij een reden voor. Het zijn bedrijven met hogere groei- of winstverwachtingen dan de aandelen die nog steeds zijdelings bewegen.

Met de prestatie van de voorbije weken, komen de hierboven genoemde beurzen voor buitenlanders in de picture. Sommigen kijken naar het fundamentele plaatje, andere naar het technische. En opnieuw zullen investeerders de aandelen kiezen die het sterkst presteren of de hoogste verwachtingen hebben.

Stevige prestaties

Op grafiek 2 hieronder (klik op de grafiek voor een grotere weergave) ziet u links de prestatie van de Bel 20 en rechts die van de AEX. Dat is ook handig want daarmee ziet u onmiddellijk welke aandelen verantwoordelijk zijn voor de stevige prestatie van beide indexen.

Klik op de grafiek voor een grotere weergave

Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en www.beursgrafiek.be.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.