'Waarderingen zijn gezond, dus koop de dip'

Door Redactie op 24 maart 2017 10:00 | Views: 6.417

'Waarderingen zijn gezond, dus koop de dip'

Nu de Amerikaanse markt op recordhoogtes noteert, groeit de onrust over de hoge waarderingen. Zijn die zorgen terecht? En waar zijn nu de kansen te vinden? 

We vragen het Christian Preussner, hoofd van de client portfolio managers van het US Equities Team bij JP Morgan Asset Management.

De waarderingen zijn vandaag de dag hoog, maar sommige beleggers wijzen op de periode vóór de dotcomcrisis, toen de koers-winstverhoudingen nog veel hoger lagen dan nu. Wat is uw mening hierover?

“Het klopt dat de S&P 500 voor de internetbubbel veel hoger noteerde, op bijna 30 keer de winst. Toch vind ik dat minder interessant. Ik kijk liever naar de lange termijn: het langetermijngemiddelde ligt op 15,9 keer de winst. Nu is dat zo’n 17 keer de winst. Ik zou zeggen dat we dus iets boven het langetermijngemiddelde zitten, en dat de markt dus aan de dure kant is, maar ik ben van mening dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Er is nog meer ruimte omhoog."

"Verder is het belangrijk op te merken dat er een groot verschil is op sectorniveau. Zo zijn consumentenproducten en vastgoed relatief hoog gewaardeerd met noteringen rond 19 keer de winst, maar zien we ook sectoren als luxe goederen en diensten en financials die relatief nog ondergewaardeerd zijn, ondanks de sterke verwachte winstgroei voor dit jaar.”

Leunen beleggers dan niet te ver achterover? Staan we niet aan de vooravond van een forse correctie?

“Ik voorzie voorlopig geen bearmarkt, omdat de koersen onder andere gedreven worden door de sterke winsten en dat is gezond. Ook bestaat er historisch gezien een positieve relatie tussen stijgende rentes en waardeaandelen. Een kleine correctie van zo’n 3% tot 4% is wel goed mogelijk. De trend blijft echter intact: maak in zo’n geval dus gebruik van de daling en buy the dips.”

Vindt u dat beleggers te optimistisch zijn over de invloed van de plannen van president Trump?

“Dat vind ik lastig te zeggen. Er zal een bepaalde positieve werking uitgaan van zijn plannen, waarbij de effecten van de belastinghervormingen en deregulering het ‘makkelijkst’ te meten zijn. Dat zijn harde cijfers. Als bedrijven minder belasting hoeven te betalen, zullen uiteindelijk ook consumenten hier voordeel uit kunnen halen. En door minder regeldruk zullen vooral financiële instellingen en banken profiteren.”

Zijn dat ook de sectoren waar beleggers de kansen moeten zoeken?

“Ja, wij zien vooral kansen in financials en luxe goederen en diensten. Kijk bijvoorbeeld naar regionale banken in de VS, voor wie het door de stijgende rentes gemakkelijker wordt om kredieten aan consumenten te verstrekken. De economische focus in de VS zal nog meer op het binnenland komen te liggen. Daarnaast zien we dat de lonen stijgen, waardoor de binnenlandse bestedingen toenemen. Hier profiteren vooral bedrijven in de luxe goederen en dienstensector van.”

Kunt u daar concrete voorbeelden van noemen?

“In het licht van financials kun je denken aan Wells Fargo, US Bancorp en Bank of America. Wat betreft luxe goederen en diensten zijn Time Warner, Bed Bath & Beyond en The Home Depot zeker het overwegen waard.”

Lees ook: Deze 10 Amerikaanse aandelen kochten fondsmanagers bij

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.