Fonds van de week: M&G European Strategic Value Fund

Door Robert van den Oever op 13 april 2017 11:09 | Views: 1.322

Fonds van de week: M&G European Strategic Value Fund

Aandelenbeleggers wenden zich af van de Verenigde Staten en richten zich in plaats daarvan op Europa. De Trump-rally lijkt ten einde, constateert ook Morningstar. Daarom deze week aandacht voor een fonds in Europese aandelen dat belegt volgens de waarde-stijl.

M&G European Strategic Value Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Bronze
  • Morningstar Rating: *****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Neutral
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Neutral

Veel beleggingsexperts zien momenteel de beweging bij aandelenbeleggers weg van de Verenigde Staten en in plaats daarvan richting Europa. De Trump-rally sinds november vorig jaar na de presidentsverkiezingen lijkt daarmee ten einde. Europa zet nu en tandje bij, constateerde fondsanalist Jeffrey Schumacher deze week (lees Jeffrey's bevindingen hier).

Ook Morningstar's Dan Kemp signaleert die ontwikkeling, en schrijft die toe aan opluchting na de parlementsverkiezingen in Nederland op 15 maart jongstleden (lees hier de visie van Dan Kemp).

Morningstar Investment Management, de vermogensbeheertak van Morningstar waar Dan Kemp de Chief Investment Officer van is, richt zich specifiek op waardebeleggen. Ook Morningstar-CEO Kunal Kapoor herhaalde dat nog maar eens tijdens de onlangs gehouden Morningstar Institutional Conference in Amsterdam.

Daarom bekijken we deze week een beleggingsfonds dat zich richt op Europese waarde-aandelen: het M&G European Strategic Value Fund.

Beheerteam

Het fonds dankt zijn positieve rating op de pillar beheerteam aan de lange staat van dienst van zijn ervaren fondsbeheerder. Richard Halle heeft de beleggingsstrategie ontwikkeld en past die al toe sinds de oprichting in februari 2008. Halle heeft het grootste deel van zijn 18-jarige loopbaan doorgebracht bij M&G. Voordat hij dit fonds leidde, was hij analist en ook beheerde hij institutioneel vermogen met een gelijksoortige beleggingsstijl, hoewel die destijds meer inkomen-georiënteerd was.

Zijn onmiskenbare inzet voor deze strategie wordt versterkt door zijn persoonlijke investeringen in het fonds, waarvan wij vinden dat het een geweldige manier is om zijn belangen verder in overeenstemming te brengen met die van de beleggers. Halle doet een groot deel van het aandelenonderzoek zelf. De beschikbare ondersteuning is niet zo groot als bij sommige concurrenten.

Halle wordt ondersteund door een specifieke analist, maar zij verdeelt haar tijd tussen dit fonds en M&G North American Value dat wordt beheerd door Daniel White, die tevens back-up manager is voor Halle. In de praktijk biedt White maar beperkte ondersteuning aangezien er weinig overlap is tussen het onderzoek en de portefeuilles van beide fondsen. Halle heeft ook toegang tot een wereldwijd sectoranalisten team van zeven personen. Hun hoge mate van senioriteit is een plus, hoewel zij werken voor verschillende beleggingsstijlen en fondsbeheerders bij M&G, zodat ze niet voltijds tot Halles beschikking staan.

Proces

De manager volgt een duidelijke waardestrategie gericht op Europese aandelen met een marktkapitalisatie van meer dan 250 miljoen euro. De werkwijze is duidelijk en herhaalbaar. Het begint met een kwantitatieve screening die alle aandelen rangschikt op hun koers/boekwaarde-verhouding. Dit is vrij eenvoudig, maar er worden aanpassingen gedaan om in de beoordeling ook onderzoek en ontwikkelingen mee te nemen, net als andere onderwerpen die buiten de balans om gaan.

Binnen elke sector komt alleen het goedkoopste kwartiel in aanmerking voor de volgende fase. De fundamentele analyse heeft tot doel om bedrijven uit te filteren die niet voor niets zo goedkoop zijn en die waarschijnlijk niet in staat zijn tot een ommekeer. Financiële kracht, de duurzaamheid van het businessmodel, en het gedrag van het management worden grondig geanalyseerd om valstrikken van blijvend slecht presterende bedrijven, ofwel value traps, te vermijden. De fondsbeheerder berekent geen koersdoelen en gaat evenmin op zoek naar katalysatoren. De uiteindelijke portefeuille bevat 60 tot 100 namen en is beperkt tot hooguit 3% overweging ten opzichte van de MSCI Europe Index. Behalve dat richt de aanpak zich voor de rest nauwelijks op de benchmark.

Sector- en landenwegingen zijn puur het resultaat van bottom-up stock-picking, en er is geen tracking-error beperking. De manager heeft een lange termijn horizon voor zijn beleggingen en dat vertaalt zich in een portefeuille-omzet die ieder jaar onder de 25% blijft. De aanpak wordt consistent uitgevoerd; echter, de stijgende blootstelling aan small caps en mid-caps tot niveaus die we eerder niet zagen, doet bij ons de vraag rijzen of dat deel van de portefeuille wel zo goed zal presteren als de rest. Daarom krijgt het fonds in dit stadium een neutral-rating voor de Process-pillar.

Prestaties

Richard Halle heeft een sterk lange-termijn track record opgebouwd en dat ondersteunt onze Positive rating op deze pillar. Vanaf de oprichting tot en met februari 2017 heeft het fonds een indrukwekkend rendement van 6,63% op jaarbasis gehaald in vergelijking met 3,27% voor het categoriegemiddelde en 4,43% voor de MSCI Europe Index.

De hogere allocatie van het fonds naar small caps en mid-caps gaf een boost in het voortrollend driejaarsrendement tot en met februari 2017. Ook is het fonds het gemiddelde van de Europa Flex Cap Morningstar Categorie voorbijgestreefd over diezelfde periode. Zulke resultaten komen vaker voor, want in zes van de acht kalenderjaren van zijn bestaan heeft het fonds het beter gedaan dan zijn categoriegenoten in Europa Large Cap Waarde dankzij goede stock-picking vaardigheden over de verschillende sectoren.

De grootste zwakte tot nu toe kwam in 2012 naar voren, toen het fonds negatief werd beïnvloed door aandelenselectie en sectorallocatie. Tevens zette een 5% cash positie een extra rem op de prestaties. Maar sector- en aandelendiversificatie hebben beleggers over het algemeen een soepele rit naar rendement bezorgd. Het verlies in 2011 was kleiner dan dat van peers en van de MSCI Europe Index's, en de standaarddeviatie ligt doorgaans in lijn of iets lager dan bij categoriegenoten. De voor risico gecorrigeerde performance van het fonds is daarom uitstekend, zoals wel blijkt uit de 5 sterren die het scoort op historische prestaties.

Kosten

Met een lopende kostenfactor van 0,92% voorde rebatevrije aandelenklasse, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, liggen de kosten voor dit fonds dicht bij de mediaan voor vergelijkbare aandelenklassen in deze categorie. Vandaar ons oordeel Neutral voor het onderdeel kosten.

 >>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.