Beurswijsheden van Jack Bogle | Belegger.nl

'Zie correctie als kans van je leven'

Door Belegger.nl op 20 apr 2017 om 13:00 | Views: 5.695

'Zie correctie als kans van je leven'

Een zware correctie op de beurs is geen vloek, maar een zegen, zeker voor jonge mensen. Dat is de overtuiging van beursveteraan Jack Bogle, zo blijkt uit een interview met MarketWatch.

“Laat je niet uit het veld slaan door een koersval, maar zie het als de kans van je leven.” De 87-jarige beurskenner en oprichter van The Vanguard Group, erkent dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is, in een tijd waarin een enkele tweet van Donald Trump de koers van aandelen kan beïnvloeden. 

Wees realistisch

“We leven in een tijd die lastig uit te vogelen is. De grote onbekende factor is de vraag hoe het beleid van Trump gaat uitpakken. Wat ik wel weet, is dat aandelenbeleggers vooral realistisch moeten zijn. De tijden van 10% rendement per jaar zijn voorbij. Reken op zo'n 4% op aandelen. Dat is een stuk realistischer, en nog altijd beter dan je geld op een spaarrekening zetten.”

Beleggers moeten wel hun hoofd erbij houden, waarschuwt de veteraan. “In een bullmarkt voelen mensen zich goed, zijn ze optimistisch en kopen ze meer. En in een bearmarkt willen ze er zo snel mogelijk van af. Ze kopen dus hoog en verkopen laag. Precies het tegenovergesteld van wat je als belegger moet doen. Je moet zelfdiscipline hebben.”

Koop bij

Volgens de beurskenner moeten beleggers altijd voorbereid zijn op een koersval van 20 of misschien wel 30%. Verlaat dan niet in paniek de zaal, maar koop juist dan bij, luidt het devies van Bogle.

Lees ook: Drie favorieten uit Buffetts portefeuille

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.