Robert Schucking Kool over robotisering | Belegger.nl

Geen maandagochtendhumeur

Door Robert Schuckink Kool op 20 apr 2017 om 15:57 | Views: 795

Als ik de groeicijfers van de verkoop van industriële robots op een rijtje zet, is dat werkelijk indrukwekkend: meer dan 100% groei van begin 2011 tot eind 2016. Vanaf nu tot eind 2019 zal de verkoop van die robots ook weer met ruim 27% toenemen, volgens International Federation of Robotics. In veel landen neemt het aantal robots in fabriekshallen hand over hand toe. Maar landen als Zuid-Korea, Singapore, Japan, Duitsland en Zweden springen eruit.

Zo waren er bij de laatste telling in Zuid-Korea op iedere 10.000 fabrieksarbeiders al meer dan 500 robots aan het werk. Inmiddels is het aantal industriële robots in Zuid-Korea, een echt productieland trouwens, alweer verder toegenomen. In Singapore staan nu ruim 400 industriële robots op iedere 10.000 fabrieksarbeiders en in Duitsland zijn dat er 300 per 10.000 arbeiders. De VS staan op een 7e plaats op deze lijst met 180 industriële robots per 10.000 fabrieksarbeiders. Nederland staat niet in de top-10. Maar ons land maakt nu wel een inhaalslag. Daaraan draagt onder meer de productie in Born van de Mini Cabrio en de Mini Countryman – door Nedcar gemaakt voor BMW – bij. Deze auto’s worden volledig door robots gemaakt. 

Productie terughalen

Op die manier wordt ook productie, die in de afgelopen decennia naar lagelonenlanden verdween, weer teruggehaald. Dat was zonder robotisering nooit gebeurd. Natuurlijk weet ik dat er in de media veel gezegd wordt over robotisering de laatste tijd.

Feit is dat robotisering van fabriekswerk veel positieve aspecten heeft. Monotoon en fysiek zwaar werk wordt nu steeds meer door robots gedaan. Ook wordt het milieu een stuk minder belast, omdat robots het kostentechnisch weer mogelijk maken dichtbij de afzetmarkten te produceren. Immers, duur en vervuilend vervoer over zee is dan minder nodig.

Geen maandagochtendhumeur

De robotisering van fabrieken is ook goed te verklaren: robots worden nooit moe, houden geen koffiepauze, hebben geen maandagochtendhumeur en staken nooit. Ze werken 7 dagen per week non-stop. Geen wonder dat fabrieken zonder robots een uitzondering aan het worden zijn. Makers van industriële robots als het Japanse Yaskawa en het Duitse Kuka leverden de afgelopen jaren honderdduizenden industriële robots voor fabrieken.

De koersen van de aandelen van deze bedrijven stegen navenant mee met de steeds grotere afzet van de robots. Zo boekte het Japanse Yaskawa de afgelopen 5 jaar – van begin 2012 tot en met einde 2016 – een rendement van 140%. Kuka kwam zelfs tot 541% over die periode. Terwijl de brede MSCI World Index tot 102% kwam. De komende jaren stijgt de verkoop van industriële robots flink door, zoals ik aan het begin van dit artikel al zei. Ik zie eigenlijk geen enkele reden waarom de aandelen van de makers van industriële robots niet wederom een mooi rendement zouden kunnen boeken de komende jaren.(I) Aan de robots zelf zal het niet liggen: die zijn nooit moe en werken het klokje rond.

(I) Robert Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur van Trend Invest

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.