Belegt u maar met geleend geld | Belegger.nl

Belegt u maar met geleend geld

Door Jelmer Kruijt op 1 mei 2017 om 11:10 | Views: 1.937

Het Kifid deed begin april drie uitspraken in dezelfde claim van een gepensioneerd echtpaar tegen Insinger, de Friesland Bank en Van Wieren Adviseurs. De twee laatsten werden aansprakelijk geacht door het Kifid.

Het echtpaar dat in 1996 hun boerenbedrijf overdroeg, ging in 1999 in op het advies om een hypothecaire geldlening af te sluiten op hun hypotheekvrije woning. Het geld werd volledig geïnvesteerd in huisfondsen van Insinger. Inkomen of vermogen om tegenvallende beleggingsresultaten op te vangen was er niet. En daar ging het mis.

De Insinger-fondsen presteerden niet naar wens, waarop het gekrompen vermogen in 2004 werd ondergebracht bij de kredietverstrekkende Friesland Bank. Ook de beleggingsadviezen van de Friese bank mochten niet baten. In 2013 liquideerde het echtpaar de beleggingen en stelden zij de drie betrokken financials aansprakelijk voor een ton schade.  

Slecht advies

Het Kifid deed de drie zaken in samenhang af, waarbij alleen Insinger de claimdans kon ontspringen. De private bank had enkel haar huisfondsen aangeboden waarbij nauwelijks zorgplichten komen kijken. Het handelen van de financieel adviseur daarentegen werd door het Kifid als onrechtmatig beoordeeld.

De adviseur had ten onrechte geen rekening gehouden met – en niet gewaarschuwd voor - mogelijk tegenvallende beleggingsresultaten en interen op het vermogen als gevolg. De lening van de Friesland Bank werd als te ruim bestempeld, ofwel: overkeditering. Ook dat is onrechtmatig en resulteert in aansprakelijkheid. 

Geen verjaring

Een beroep van de financials op verjaring en het schenden van de klachtplicht werd in alle gevallen door het Kifid afgewezen. Het enkele feit dat de beleggers al vroeg op de hoogte waren van de beleggingsverliezen maakt niet dat zij daaruit hadden moeten afleiden dat dit mogelijk het gevolg was van een zorgplichtschending door een of meer van de betrokken financials. 

Beleggen met geleend geld

Deze uitspraken zijn de zoveelste op het gebied van beleggen met geleend geld. Want daar komt het in feite op neer. De belegger die zijn woning bezwaart om met geleend geld te beleggen moet zich goed realiseren dat tegenvallers een grote impact zullen hebben. Zeker als die niet kunnen worden opgevangen. De adviseurs van dit soort risicovolle constructies zullen klip en klaar moeten waarschuwen voor de risico’s. Of beter nog: überhaupt niet adviseren om te beleggen met geleend geld. 

Jelmer Kruijt is als advocaat verbonden aan VESPER Advocaten te Amsterdam. Jelmer is gespecialiseerd in het financieel recht. Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.