Waar moet ik op letten als ik ga beleggen? | Belegger.nl

Negen tips om veilig te beleggen

Door Belegger.nl op 18 mei 2017 om 08:19 | Views: 4.846

Negen tips om veilig te beleggen

Wilt u gaan beleggen of bent u al aan het beleggen? Het is hoe dan ook soms verleidelijk om de mooie verhalen van anderen te geloven. Toch is het zaak dat u niet alleen weerbaar bent tegen invloeden van buitenaf, het is ook belangrijk om uw beleggingen te beschermen tegen uzelf en bijvoorbeeld uw emoties. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verzamelde in dat kader negen tips om veilig(er) te beleggen. 

1. Trap niet in mooie praatjes

Nog altijd worden ook Nederlandse beleggers door oplichters benaderd, waarbij hen mooie en veelbelovende aanbiedingen gedaan worden. Lees er hier meer over. 

Om te voorkomen dat u in de praktijken van oplichters trapt, doet u er goed aan om ervan uit te gaan dat wanneer iemand u uit het niets benadert met een aanbod, het niet veilig is. Op de site van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunt u controleren of de partij die u een aanbod doet de benodigde vergunningen bezit. 

Trap daarnaast niet in signaalaanbieders, adviseert de VEB. Die aanbieders beloven u tegen vergoeding 'de gouden tip' en spiegelen u daarbij vaak onrealistisch hoge rendementen voor. 

2. Weet wat u doet en mijd bepaalde beleggingen

Risico en rendement gaan eigenlijk altijd hand in hand. Wordt u een rendement van 7% voorgeschoteld? Dan betekent dit bij lage rentes dat u een hoog risico loopt. Wanneer die risico's niet meteen duidelijk worden gemaakt, dan is dat zeker een reden om een belegging te wantrouwen. 

Waar moet u aan denken als het gaat om beleggingen met een hoog risico? De VEB wijst op beleggingen in verre landen, exotische producten, producten die beperkt verhandelbaar zijn of een combinatie hiervan.

Lees ook: Vermijd deze 8 beginnersfouten op de beurs

3. Zorg voor spreiding

Wanneer u al uw geld inzet op een bepaalde belegging, bent u erg onveilig bezig. Spreid daarentegen uw geld over verschillende beleggingscategorieën en eventueel over verschillende producten. Zo bent u niet direct uw hele vermogen – of een groot deel hiervan – kwijt bij een enkele tegenvaller. 

4. Weet waar u in belegt

Het is belangrijk om te begrijpen waar u in belegt. De VEB vergelijkt het met het kopen van een huis. Daar neemt u meestal ook zelf een of meerdere kijkjes zodat u zo goed mogelijk op de hoogte bent van wat u koopt. Plant u geen bezichtiging, dan is de kans groot dat het huis toch niet precies is wat u ervan verwacht had. Of wellicht komt u erachter dat u te veel hebt betaald. 

Zorg er daarom voor dat een beleggingsproduct bij u past. Zowel qua risicobereidheid als beleggingskennis. Blijf ook kritisch tegenover aanbiedingen van beleggingsproducten. Wees u ervan bewust dat de belangen van financiële dienstverleners niet altijd resulteren in goedkope producten voor beleggers. 

5. Ken uzelf

Om succesvol te kunnen beleggen heeft u discipline en zelfkennis nodig. We hebben allemaal in een bepaalde mate te maken met beperkingen – denk aan angst of hebzucht – waardoor beleggen een stukje minder veilig wordt. Ken uzelf. Dat kan betekenen dat u beter niet zelf beleggingsbeslissingen kunt nemen. 

Lees ook: Vijf fouten die beleggers vaak maken

6. Wees kritisch op aanbieders

Ga niet zomaar met iedere aanbieder in zee. Om te kijken of een aanbieder wel solide is, kunt u een aantal checks doen. Zo kunt u bij de AFM checken of een beleggingsonderneming wel een AFM-vergunning heeft en dus wel in Nederland beleggingsdiensten mag verlenen of beleggingsactiviteiten mag verrichten. 

Ook kunt u checken of een financiële professional in het bezit is van een DSI-registratie. Is hij of zij DSI-gecertificeerd? Dan weet u dat hij of zij regelmatig wordt getoetst op integriteit, kennis en vakbekwaamheid. Hier kunt u checken of iemand een registratie heeft en hier leest u meer over DSI. 

Overigens kunnen ook het DSI en de AFM niet garanderen dat een aanbieder eerlijk en betrouwbaar is. 

7. Wees scherp op de kosten 

Om veilig te beleggen moet u ook een oogje in het zeil houden wat betreft de kosten die u maakt. Het effect van kosten op uw uiteindelijke rendement is namelijk een stuk groter dan u waarschijnlijk denkt. 

8. Laat u niet verleiden door rendementen uit het verleden

Aanbieders spiegelen u vaak hun successen uit het verleden voor. Die zijn echter niet altijd betrouwbaar, zo waarschuwt de VEB. Behaalde rendementen uit het verleden bieden namelijk geen garantie voor de toekomst. Ook blijken de meeste professionele beleggers niet in staat jaar op jaar de markt te verslaan. Zeker niet als u ook nog rekening houdt met de kosten van dienstverleners. Dat het partijen wel lukt, kan een kwestie van geluk zijn.

De VEB stelt daarom dat de meeste beleggers het best af zijn met indexvolgende diensten in plaats van diensten die de markt proberen te verslaan. 

Verder is het zo dat aanbieders nogal eens wat zaken verdoezelen. Zo tonen ze vaak alleen de best presterende portefeuilles en geen gemiddelde resultaten. Of ze laten alleen prestaties zien uit de jaren dat de markt flink steeg. 

9. Ga voor de lange termijn

Ondanks deze tips om veiliger te beleggen, is er bij beleggen altijd sprake van een marktrisico. Van tijd tot tijd komt het nu eenmaal voor dat de markten als geheel inzakken en een belegger een groot deel van de waarde van zijn beleggingen in rook ziet op gaan.

Belegt u voor een termijn van vijf jaar? Er bestaat een kans dat uw beleggingen over vijf jaar minder waard zijn dan nu. Iemand die belegt voor een termijn van twintig jaar heeft een stuk meer tijd en is hierdoor minder vatbaar voor tegenvallende periodes. Ondanks de flinke beweeglijkheid van de beurs blijken aandelen gemiddeld, gemeten over een langere periode, namelijk altijd wel te stijgen. En als u periodiek belegt en eens in de zoveel tijd plukjes bijkoopt, profiteert u juist van tijdelijke afwaarderingen op de beurs. 

Belegt u voor de lange termijn, dan hoeft u dus eigenlijk ook niet veel te handelen. Want handelt u veel, dan is de kans groter dat u geld verliest. Niet alleen heeft u te maken met veel transactiekosten, maar mensen blijken ook erg slecht te zijn in het timen van de markt. 

Zie ook: Dit moet u doen bij paniek op de beurzen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.