Kooplijst 2017: Nico Inberg ziet speculatieve koopkans

Door Redactie op 19 mei 2017 11:03 | Views: 13.690

Kooplijst 2017: Nico Inberg ziet speculatieve koopkans

We vragen experts dit jaar wat vaker terug te blikken op hun aandelentips die ze voor de Kooplijsten eind vorig jaar aan ons gaven. Waar onder andere Janneke Willemse en Corné van Zeijl hem voor gingen, zal vandaag Nico Inberg zijn lijstje evalueren én een nieuwe kooptip presenteren.

Inberg koos voor zijn Kooplijst 2017 voor Aegon, Boskalis en Euronav.

Aegon

"Aegon presteert zeer teleurstellend dit jaar. In mijn ogen is het verdienmodel momenteel prima, maar heeft de twijfel over de solvabiliteit de overhand. Bij het beoordelen van verzekeraars is door de twijfel over het verdienmodel, de lage rente speelt hen namelijk parten, de solvabiliteit een belangrijke ratio." 

"Waar vroeger een ratio van net boven de 100 genoeg was, de onderneming was dan in staat om aan al zijn verplichtingen te voldoen, wordt tegenwoordig door de Europese toezichthouder minimaal 120 geëist", weet Inberg. "Terwijl de nationale toezichthouder, DNB, daar nog een flinke schep bovenop doet."

"De afgelopen kwartaalcijfers waren daarvan een mooi voorbeeld. De winst viel mee waardoor de koers hoger opende. Maar door twijfel over de solvabiliteit van de Nederlandse tak sloeg de twijfel toch weer toe."

Volgens de beurskenner heeft Aegon dat ook deels zelf in de hand. "Vorig kwartaal werd nog gezegd dat er eenmalig geen dividend van de Nederlandse tak naar de holding werd uitbetaald, dit kwartaal moest er al 100 miljoen euro terug. CEO Wynaendts heeft nu beloofd de problemen over drie maanden opgelost te hebben." 

Boskalis

Boskalis zit in een moeilijke markt, stelt Inberg. "Redenen om het aandeel richting 30 euro toch op te nemen zijn er voldoende. Het is een prachtig Hollands bedrijf met een sterk management, een mooi trackrecord en een nettokaspositie."

Een sterk bedrijf in lastig vaarwater, zo omschrijft hij het. "Boskalis heeft veel geld en energie verspild door te proberen Fugro over te nemen maar gooide eind vorig jaar eindelijk de handdoek in de ring. De slechte marktomstandigheden noopten het bedrijf tot zware (non-cash) afboekingen op goodwill."

"Momenteel wordt zelfs het hoofdkantoor flink uitgedund. Dat terwijl op de achtergrond het orderboek alweer wat aandikt. Boskalis gaat zeker de storm doorstaan en is rond de 30-31 euro, er is dit jaar al een euro dividend betaald, nog steeds een mooi aandeel."

Euronav

"Euronav is een special occasion", zegt Inberg. "Ik zei destijds al dat het misschien nog wat vroeg was voor een positie in de olierederij. Euronav is dit jaar nog weinig opgeschoten. Het grote aanbod van olietankers blijft voorlopig de tarieven onder druk zetten."

"Omdat Euronav één van de financieel sterkste bedrijven in de sector is, verwacht ik dat de Belgen een langdurige zwakke markt goed kunnen uitzitten. Dit is een aandeel waar ik uren over kan vertellen, maar het blijft een investering voor de lange termijn."

"Zelf verwacht men dat de overcapaciteit volgend jaar afneemt. Veel hangt ook af van de ontwikkeling van de olieprijs. Als het verschil tussen Brent en Amerikaanse olie bijvoorbeeld toeneemt, zal er meer vraag zijn naar vervoer van olie van Amerika naar China. Dus meer vervoerskilometers."

"Euronav betaalt maandag aanstaande 22 dollarcent slotdividend. Beleggers kregen eerder al 55 dollarcent interimdividend over 2016. Dat lijkt een fantastisch (10%) dividendrendement, maar voor dit jaar kon dat wel eens flink lager zijn. Staar je daar dus niet te veel blind op."

Nieuwe tip: AkzoNobel, langetermijntip met speculatief randje

"AkzoNobel weet zich tot nog toe de Amerikaanse concurrent PPG aardig van het lijf te houden. Volgende week dinsdag dient er weer een zaak bij de Ondernemingskamer, maar gezien het statement van PPG vorige week verwacht ik een stille aftocht straks."

Dat betekent dat het standalone-scenario uit de kast komt. Akzo gaat de chemische tak afstoten, een flink hoger dividend uitbetalen en alvast een speciaal dividend uitkeren, voorziet de expert. "Daarnaast worden de margedoelen flink verhoogd. Of dat lukt is een tweede, maar de aanval van PPG heeft de boel in ieder geval goed opgeschud bij de verfmaker."

Speculatief randje

"Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat PPG wél AkzoNobel in handen krijgt. Mocht het niet doorgaan, PPG moet voor 1 juni beslissen wat ze doet, dan verwacht ik dat de koers wat kan terugvallen richting 70 tot 72 euro en dat is dan een mooi instapmoment. Wie de kans dat PPG toch over de brug komt niet wil mislopen zou momenteel al wat kunnen doen op 74-75 euro."

Lees ook: Kooplijst 2017: Nieuwe tip Martine Hafkamp of bekijk hier Alle Kooplijsten 2017

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.