Fonds van de week: Kempen Orange Fund

Door Robert van den Oever op 20 juli 2017 13:50 | Views: 2.282

Fonds van de week: Kempen Orange Fund

Het Kempen Orange Fund krijgt van Morningstar de hoogst haalbare Analyst Rating: die gaat omhoog van Silver naar Gold. Het beheerteam van dit Nederlandse aandelenfonds - vorig jaar nog winnaar van een Morningstar Award - is van hoge kwaliteit en het sterke proces heeft zich bewezen bij een consequente uitvoering.

Kempen Orange Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Gold
  • Morningstar Rating: *****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Neutral

Morningstar verhoogt de Morningstar Analyst Rating voor het Kempen Orange Fund van Silver naar Gold. Deze hoogst haalbare medal, het grootste blijk van vertrouwen in een fonds, steunt op de waardering voor de kwaliteiten van het team en het sterke en bewezen proces dat consequent wordt uitgevoerd, motiveert Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen.

Beheerders Joop Witteveen en Michiel van Dijk, bijgestaan door Erwin Dut en Duncan Siewe, mochten vorig jaar de Morningstar Award in de categorie Aandelen Nederland in ontvangst nemen.

Het fonds heeft een aantal veranderingen doorgemaakt. Door het krimpende aantal beursnoteringen aan Euronext Amsterdam mag het fonds tot maximaal 20% van de portefeuille in Belgische aandelen beleggen. Ook is de grens voor de maximale marktkapitalisatie verhoogd van 3 naar 5 miljard euro. Het fundamentele bottom-up proces met een focus op kwaliteit van het management resulteert in een geconcentreerde portefeuille met doorgaans 20 tot 25 namen, vooral stabiele groeibedrijven.

De beheerders hebben op lange termijn duidelijk waarde weten toe te voegen, oordeelt fondsanalist Van Genderen: 'Het sterke track record van het fonds kent zelden een zwak jaar'.

Beheerteam

Dit in hoog aanzien staande team verloor in december 2014 twee van haar beheerders. De ervaren Jan Willem Berghuis maakte de overstap naar de functie van hoofdbeheerder van het in 2014 door Kempen nieuw gelanceerde wereldwijde small-cap fonds. Floris Oliemans trad toe tot Kempen’s Hoog Dividend Aandelen team. Hierdoor lag het beheer tijdelijk in handen van het resterende tweetal, Joop Witteveen en Michiel van Dijk.

Wij hebben een zeer groot vertrouwen in de kwaliteiten van dit duo. Witteveen heeft ruim 30 jaar ervaring en is een kundige belegger in Nederlandse small- en mid-caps. Sinds maart 2005 is hij bij deze strategie betrokken. Van Dijk heeft inmiddels circa 9 jaar aan ervaring opgebouwd als medebeheerder en maakt een sterke indruk.

Hoewel Berghuis niet officieel is vervangen, is Erwin Dut in 2015 aan het team toegevoegd als challenger. De positie van Oliemans is per mei 2016 ingevuld met het toetreden van Duncan Siewe. Daarmee is het team weer op volle sterkte gebracht.

Het Nederlandse small-cap team is ook verantwoordelijk voor het beheer van Kempen Oranje Participaties. Voorheen belegde dit fonds alleen in Nederlandse aandelen, maar sinds de fusie met Kempen European Participations in september 2015 wordt ook belegd in Europese aandelen. Wij zien dit weliswaar als een toename van de werklast voor het team, maar niet als een groot bezwaar gezien de teamomvang.

Proces

Dit is een sterk fundamenteel bottom-up proces dat zich al in geruime mate heeft bewezen en zeer consistent wordt uitgevoerd. Het universum bestaat uit Nederlandse bedrijven, en sinds 2010 ook een aantal Belgische bedrijven, met een marktwaarde van meer dan 100 miljoen en minder dan 5 miljard euro. Voorheen belegde het fonds enkel in ondernemingen die bij aankoop een maximale marktkapitalisatie hadden tot 3 miljard euro, maar sinds juli 2014 is deze limiet verhoogd naar 5 miljard euro. Belangrijkste reden is het gekrompen universum aan Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, dat voor het fonds op dit moment circa 140 namen bevat.

De aandelenselectie begint met een eerste filtering waarbij onder andere naar het bedrijfsmodel, transparantie van het management en adequate liquiditeit wordt gekeken. Voor de overgebleven aandelen wordt vervolgens een bedrijfsscore en het koerspotentieel bepaald. De bedrijfsscore hangt grotendeels af van de kwaliteit van het management (40%) en in mindere mate van de strategische (40%) en financiële positie (20%) van de onderneming.

Het koerspotentieel wordt bepaald aan de hand van een discounted cash flow model. Hier wordt met name gelet op de vooruitzichten op de middellange termijn. Uiteindelijk blijven er ongeveer 20-25 aandelen over voor de samenstelling van de vrij geconcentreerde portefeuille.

Prestaties

De prestaties van het fonds zijn uitstekend en het kent een zeer sterk track record binnen de Morningstar categorie Aandelen Nederland. Sinds Witteveen’s aanstelling in maart 2005 heeft het fonds een gemiddeld jaarrendement behaald van 12,52% tot en met eind juni 2017. Fondsen in dezelfde categorie bleven ver achter met een rendement van gemiddeld 5,49% per jaar. Die vergelijking is echter niet 1 op 1 te maken, omdat de categorie wordt gedomineerd door fondsen die meer op large-caps focussen. Vergeleken met een index als de MSCI Netherlands Small Cap (gemiddeld 5,36% per jaar over dezelfde periode bij een vergelijkbaar risico) blijven de prestaties ook bovengemiddeld.

Het track record van het fonds kent weinig zwakke jaren. Zelfs tijdens de crisis in 2008 presteerde het fonds relatief goed, het verloor weliswaar 42,76%, maar dat was nog altijd beter dan het gemiddelde van de categorie (-49,84%) en de MSCI Netherlands Small Cap Index (-46,65%). In het hersteljaar 2009 presteerde het fonds bovendien wederom beter dan de categorie en de index.

Daarentegen was 2011 wel een moeilijk jaar. Het fonds verloor 25,43%, weliswaar iets beter dan de index (-28,06%), maar veel slechter dan de categorie (-13,65%). Meer recent kende het fonds een relatief moeilijk eerste half jaar, maar daarna en ook dit jaar zijn de prestaties weer sterk bovengemiddeld.

Kosten

De lopende kosten van 1,01% per jaar liggen boven die van fondsen met een focus op Nederlandse large-caps. Voor een mid- en small-cap fonds is dit echter een acceptabel kostenniveau. Al met al is het kostenniveau daarmee gemiddeld. Er is geen sprake van een prestatievergoeding die de kosten kan verhogen.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.