Tien stabiele dividendaandelen

Door Redactie op 21 juli 2017 13:25 | Views: 19.608

Tien stabiele dividendaandelen

Als een bedrijf besluit te snijden in het dividend, is dat voor beleggers dubbel vervelend: de vaste uitkering wordt niet alleen lager, de koers van het aandeel daalt ook nog eens. De kunst is daarom om stabiele bedrijven te vinden die ook in de toekomst goede kansen hebben om het dividend te kunnen blijven betalen.

Het bedrijf Management CV stelde, voor institutionele klanten, een lijst samen met 30 aandelen waarvan zij zich zorgen maken over een eventuele dividendverlaging. Voor de lijst werd niet alleen gekeken naar de pay out-ratio, maar ook naar de schulden van een bedrijf, het managementteam, groei van de winsten en de kasstroom. Het bedrijf gebruikt daarin verschillende rankingen, waarbij 1 de beste is en 5 de slechtste.

Pay out-ratio

Als een bedrijf een royaal dividend biedt en en hoge pay out-ratio heeft, betekent dit doorgaans niet veel goeds. Bij tegenslag is een hoog dividend niet houdbaar. De pay out-ratio geeft aan welk gedeelte van de winst wordt uitgekeerd als dividend. Als dit hoog is, is er maar heel weinig speelruimte over. En als het hoger is dan 100%, is dat helemaal een rode vlag, omdat er dan meer aan dividend wordt uitgekeerd dan er winst wordt gemaakt.

Stabieler

Naast de lijst met 30 riskante aandelen, heeft Management CV ook tien bedrijven geselecteerd die wat betreft de houdbaarheid van het dividend ‘veiliger’ zijn. De kandidaten moesten voldoen aan de volgende criteria:

  • een dividendrendement van 2% of hoger
  • een MCV-ranking van 1
  • een pay out-ratio van 60% of lager
  • een dividend dat de afgelopen drie jaar stabiel is gebleven of is verhoogd

Dat leidt tot de volgende lijst: 

Bekijk ook: Deze banken gaan flink uitpakken met dividend

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
Lucike
0
Ik zou liever zo'n lijst zien van Belgische aandelen. Hier zijn we bitter weinig mee. Reken de belastingen er bij en er schiet van die 2-3% niet veel meer over. Om nog maar te zwijgen over het wisselrisico.
franswillem
0
Hier hebben wij natuurlijk weinig aan. Dicht bij huis zijn er voldoende Nederlandse aandelen die een stabiel dividend geven met als voordeel dat wij die bedrijven beter kunnen volgen.
Financiële instellingen, Voeding, telecom, nutsbedrijven, Onroerend goed bedrijven, maar ook een DSM en AKZO.
Golden Raand
0
Ik ben het helemaal met FransWillem eens. Zelf heb ik bovendien als onderlimiet 4%. Er zijn zeker 20 aandelen die hier aan voldoe.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.