'Beleggers zullen actiever moeten speuren naar kansen'

Door Belegger.nl op 26 juli 2017 08:00 | Views: 10.844

'Beleggers zullen actiever moeten speuren naar kansen'

In de afgelopen twaalf maanden hebben de meeste beleggingscategorieën het goed gedaan. De komende periode moeten beleggers echter voorzichtiger zijn en actiever op zoek gaan naar de juiste regio's en landen. Dat stelt Allianz Global Investors in zijn outlook voor het komende halfjaar.  

"Als je geen risico neemt, zul je geen rendement behalen", is de boodschap van AllianzGI. Het wordt dan ook belangrijk voor beleggers om hun geld aan het werk te zetten in de juiste regio's. 

In dat kader noemt AllianzGI onder andere de eurozone een sweet spot. De rentes die rond het nulpunt staan, verhogen de risico's voor staatsobligaties terwijl de verwachte rendementen lager worden. Dit kan snel zorgen voor een grote rotatie van obligaties naar aandelen. 

Europa ondergewaardeerd

Verder lijkt Europa momenteel ondergewaardeerd. Doordat Europese bedrijven meer de neiging hebben dan hun tegenhangers in de VS om zich te focussen op de lange termijn, hebben ze de afgelopen jaren niet hetzelfde gepresteerd. Maar Europese bedrijven zijn gepositioneerd om te investeren in het verbeteren van innovatie en productiviteit. Dit kan zich de komende jaren vertalen in jaarlijkse rendementen van 8 tot 10%. De helft hiervan kan afkomstig zijn van dividend.

Wat China betreft, zijn beleggers wereldwijd enorm onderwogen. Hoewel dit aansluit bij de huidige stabilisering van het groeiplaatje, zijn Chinese aandelen redelijk gewaardeerd en is de outlook voor de lange termijn positief. 

Aandelen VS

In de VS raadt AllianzGI beleggers aan vooral te zoeken naar aandelen met een lage koers-winstverhouding. Na verschillende saaie jaren, trekt de winstgroei nu weer aan.

Gezien deze heropleving en de recente achtergebleven prestaties, zouden beleggers zich moeten richten op waardeaandelen. Goedkope aandelen met een lage koers-winstverhouding kunnen gunstig zijn voor de portefeuille wanneer de winstgroei meer aantrekt. 

Lees ook: Bas Heijink: Zomercorrectie op de loer

Het Verenigd Koninkrijk lijkt te maken te hebben met een significante periode van economische onzekerheid en zwakheid. Dit kan het pond verder verzwakken. "Overweeg winst te nemen op dure bedrijven die hun winsten overzees halen en zoek, wanneer een economische vertraging zorgt voor kansen, naar herinvesteringsmogelijkheden in bedrijven van hoge kwaliteit die de winst halen uit het binnenland."

Verder adviseert AllianzGI beleggers om te kijken naar dividend en bedrijfsobligaties voor inkomsten. Met de aanhoudend lage rentes blijft de zoektocht naar inkomen aanhouden. Beleggers zouden aantrekkelijke (dividend)rendementen moeten kunnen vinden in aandelen uit Europa of emerging market debt

Euro wint aan kracht

Op valutavlak vindt Allianz zowel de euro als het pond ondergewaardeerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. "Wij verwachten dat de euro verder aan kracht wint vanaf hier, terwijl het pond nog verder kan dalen dankzij de economische zwakte in het VK en onzekerheid rondom Brexit. Alle ogen zullen gericht zijn op hoe het wereldwijde monetaire beleid uitpakt in de rest van het jaar."

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.