Beleggers zien wereldpolitiek en groei als grootste risico's

Door Belegger.nl op 12 september 2017 08:30 | Views: 3.127

Beleggers zien wereldpolitiek en groei als grootste risico's

Nederlandse institutionele beleggers maken zich het meeste zorgen over geopolitieke gebeurtenissen en de groei van de wereldeconomie. Dat blijkt uit de jaarlijkse RiskMonitor van vermogensbeheerder Allianz Global Investors.

De vermogensbeheerder ondervroeg wereldwijd 755 institutionele beleggers zoals banken en verzekeraars. Van alle respondenten noemde 44% geopolitieke spanningen door de ontwikkelingen in onder meer Noord-Korea en Syrië een bedreiging voor de rendementen, gevolgd door een groeivertraging (41%) en stijgende rentevoeten (32%). 

Druk wereldpolitiek

Het is de eerste keer dat beleggers geopolitieke gebeurtenissen als het belangrijkste risico beschouwen in de RiskMonitor. "Nooit eerder in het recente verleden had de wereldpolitiek zo'n invloed op de beslissingen van institutionele beleggers", zegt Neil Dwane, hoofdstrateeg bij AllianzGI. "Financiële markten opereren uiteraard nooit in een vacuüm, maar nu zet de politiek toch wel duidelijk druk."

Bijna een derde van de beleggers die meededen aan de RiskMonitor maakt zich bijvoorbeeld ook zorgen over de Amerikaanse politiek. "De grote vraag onder beleggers is of de markt alle risico’s wel heeft ingeprijsd", aldus Dwane.

Groeivertraging

Opvallend is ook dat de institutionele beleggers in Nederland de geopolitieke spanningen en een groeivertraging een nog groter gevaar voor de rendementen vinden dan hun collega's in de rest van de wereld. Van de Nederlandse respondenten ziet 56% een groeivertraging als een risico, en 52% denkt hetzelfde van geopolitieke spanningen. 

Een stijgende rente wordt door slechts 20% van de Nederlandse beleggers als een risico gezien. Schokken in de olieprijs worden door de Nederlanders ook als een veel groter gevaar zien dan de rest van de respondenten, namelijk 40% in Nederland tegenover 18% wereldwijd.

Lees ook: Deze bubbels vrezen fondsmanagers het meest

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.