'Komende jaren lager rendement op aandelen'

Door Redactie op 19 september 2017 13:45 | Views: 24.206

'Komende jaren lager rendement op aandelen'

Robeco verwacht dat het rendement voor aandelen in de komende vijf jaar lager zal uitvallen dan een jaar geleden. De vooruitzichten voor staatsobligaties zijn iets verbeterd. Dat blijkt uit de jaarlijkse publicatie van de vermogensbeheerder over de rendementsvooruitzichten in de komende jaren.

Voor aandelen rekent Robeco in de periode 2018-2022 op een gemiddeld rendement voor ontwikkelde markten van 5% per jaar. In het rapport van vorig jaar was dat nog 6,5%. Ook voor aandelen in opkomende markten wordt een lager rendement voorzien van 6,25% per jaar, tegen 7,25% een jaar eerder.

Geen enthousiasme over staatsobligaties

Op het gebied van obligaties wordt voor het Duitse tienjarige staatspapier, dat als benchmark geldt, een rendement van min 2,5% voorspeld, tegen min 3,5% een jaar eerder.

Hoewel staatsobligaties als beleggingscategorie aantrekkelijker is geworden ten opzichte van vorig jaar, is het verschil volgens Robeco zo klein dat er nog geen reden is voor enthousiasme. In feite behoren staatsobligaties tot de duurste beleggingen.

Zie ook: 5 Nederlandse en Belgische aandelentips

Voor high yield obligaties, risicovolle obligaties die worden uitgegeven door bedrijven met een lage kredietwaardigheid, wordt een rendement van 0,25% verwacht, tegen 1,0% een jaar gelden. Het verwachte rendement op obligaties van bedrijven met een hoge kredietwaardigheid (investment grade obligaties) is verbeterd van min 1,25% een jaar geleden tot min 0,25% nu.

De verwachting voor het rendement op grondstoffen is onveranderd gebleven op 2,75% en de rendementsverwachting voor de Europese geldmarkten is teruggeschroefd van 0,75% tot 0,50%.

Vooruitzichten naar beneden bijgesteld

Lukas Daalder, Chief Investment Officer van de afdeling Investment Solutions bij Robeco, stelt dat de vooruitzichten voor de meeste beleggingen naar beneden zijn bijgesteld. Ook verwacht hij de komende tijd meer volatiliteit. "Dit klinkt misschien negatiever dan het in werkelijkheid is. Het gewogen rendement voor een goed gespreide portefeuille neemt volgens ons namelijk maar weinig af", aldus Daalder.

"Tegenwoordig ligt de focus vooral op het hier en nu, maar wij houden altijd vast aan onze langetermijnvisie. Veel zaken waar de financiële markten zich nu druk om maken, zijn in 2022 al lang overschaduwd door andere zorgen en mogelijkheden."

Het Robeco-rapport heeft als thema Volwassen worden, omdat dat de financiële markten een volwassen fase van hun cyclus ingaan. Die fase wordt ingeleid door het einde van de kwantitatieve verruiming door de centrale banken. "Daarom verwachten we een lager rendement voor risicovollere beleggingen, deels vanwege de komst van een onvermijdelijke recessie", aldus Daalder.

Lees ook: Geld stroomt richting aandelen ondanks correctievrees

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.