Blockchain verandert alles | Belegger.nl

Blockchain verandert alles

Door Martine Hafkamp op 25 sep 2017 om 08:23 | Views: 10.861

Blockchain verandert alles

Net zoals we ons leven zonder internet niet meer kunnen voorstellen, zal de blockchain-technologie zorgen voor een nieuwe revolutie. Het internet was bedoeld om eenvoudig een netwerk te creëren en had in de eerste gedachte geen commerciële doelstelling. Blockchain staat nu nog in de kinderschoenen maar wordt al gezien als 'de' technologie die ons leven zal veranderen! 

Blockchain wordt vaak onlosmakelijk gezien met bitcoin, maar er is een groot verschil. Blockchain is de achterliggende technologie die het mogelijk maakt om bitcoin (en andere cryptocurrency) te ontwikkelen. De technologie maakt het mogelijk om alle vormen van digitale transacties (geld, goederen, gegevens, enzovoort) beter te beveiligen, sneller te laten verlopen en transparanter te maken dan in het huidige systeem.

De opgeslagen informatie wordt doorgestuurd naar iedereen die verbonden is met het blockchain-netwerk. Dit zorgt voor een hoop onnodige data omdat niet alle partijen, die verbonden zijn in het blockchain netwerk, deze informatie kunnen gebruiken. Maar, zo kunnen er geen veranderingen worden aangebracht in de originele informatiebron en blijft alles transparant en 'veilig'. Blockchain wordt daarom gezien als de technologie die de huidige systemen, vooral in de financiële wereld, zal vervangen.

Tijd en geld besparen

Banken kunnen veel tijd en geld besparen door over te stappen naar blockchain. Een intercontinentale transactie kan met blockchain in een paar seconden worden voltooid, terwijl er in het huidige systeem soms uren tot dagen overheen gaan. Blockchain maakt deze transacties niet alleen sneller, de kosten gaan er eveneens door omlaag. Het is dan ook niet vreemd dat banken en andere financiële instellingen veel sneller de blockchain-technologie implementeren dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens onderzoek van IBM zal dit jaar 15% van de banken wereldwijd een commerciële blockchain-oplossing aanbieden. In 2020 zal dit aantal naar verwachting zijn gestegen naar 66%. 

Er zijn veel voorbeelden van startups en andere FinTech-bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van blockchain. Veel banken, maar ook technologiebedrijven als IBM, Microsoft en Amazon, kiezen er echter voor om samen te werken met blockchain consortium R3. Dit softwarebedrijf werkt samen met meer dan 80 partijen waaronder financiële instellingen, banken, handelspartijen, dienstverleners en technologiebedrijven. R3 wil blockchain een stap verder brengen door alle onnodige schakels te elimineren.

Ook in Europa wordt blockchain uitgebreid getest door banken. Zeven van Europa's grootste banken; Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Societe Generale en Unicredit, hebben samen met IBM een eigen consortium gevormd. Met het blockchain programma van IBM ontwikkelen zij een eigen transactiemodel dat specifiek op Europa is gericht. 

Kinderschoenen

Hoewel Blockchain nog in de kinderschoenen staat, komt er een moment waarop blockchain wordt gecombineerd met artificial intelligence. Een goed voorbeeld is de zelfrijdende auto. Wanneer deze terechtkomt op een glad wegdek, zal de computer het rijgedrag moeten aanpassen om controle over de auto te houden. De gegevens worden opgeslagen zodat alle andere zelfrijdende auto’s van hetzelfde merk ook direct deze informatie ontvangen omdat zij verbonden zijn via blockchain. 

Blockchain veroorzaakt niet alleen een verandering in de financiële wereld. Partijen als Nestle, Unilever, Kroger en Berkshire Hathaway werken ook samen met IBM. Zij zoeken bijvoorbeeld uit hoe blockchain kan helpen bij het analyseren van het leveringsproces in de voedselindustrie maar ook de veiligheid kan verbeteren. In totaal werken ongeveer tien bedrijven uit de voedselindustrie samen met IBM om een nieuw ecosysteem te bouwen. Overigens geeft dit wel aan dat technologiebedrijven een grotere concurrent zijn voor banken dan de vele startups in de FinTech-sector.

Internet of Things

Een andere sector die zal profiteren van blockchain is de Internet of Things (IoT). De miljarden apparaten die overal ter wereld verbonden zijn via de cloud moeten goed beveiligd worden. Hackers lijken nu veel te gemakkelijk onze gegevens te kunnen stelen. Blockchain biedt hierin een uitkomst. Het huidige gecentraliseerde systeem verbindt apparaten met Cloud-servers en vervolgens met andere apparaten. In dit systeem identificeert en authentiseert de Cloud-server, de verbonden apparaten.

Met blockchain wordt deze schakel er tussenuit gehaald. Het gedecentraliseerde systeem verbindt alle apparaten met elkaar. Identificatie en authenticatie wordt gedaan door het hele netwerk en niet door een centrale (of centraal beheerde) schakel. De complexiteit van blockchain zorgt er wel voor dat nog niet iedereen kan profiteren van de nieuwe ontwikkelingen, hoewel partijen als Microsoft en IBM aan manieren werken om wel iedereen te verbinden via blockchain. 

Blockchain-revolutie

Hoewel volgens het Wereld Economisch Forum de technologie al tien jaar zo'n 10% van de wereldwijde economische groei voor haar rekening neemt, moeten de grootste uitdagingen, wil blockchain inderdaad de nieuwe standaard worden, nog worden overwonnen. Zo kost het veel energie om blockchain 24 uur per dag operationeel te houden, zijn de kosten hoog, is de huidige infrastructuur (nog) te beperkt voor de mogelijkheden en leven er vragen rondom regulatie en legaliteit.

En, wat zijn de gevolgen als het systeem toch een keer faalt? Blockchain-technologie mag dan zorgen voor een revolutie, gezien de vele uitdagingen die er nog zijn, zal de implementatie ervan eerder verlopen als een evolutie. Evenzogoed kunnen we er maar beter goed voorbereid op zijn. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.