'Focus niet op correctie, alle seinen staan op groen'

Door Lucia Rodenburg op 13 oktober 2017 14:42 | Views: 34.323

'Focus niet op correctie, alle seinen staan op groen'

Beleggers zouden zich niet moeten focussen op een eventuele correctie in de Amerikaanse aandelenmarkt, maar op de trend. En die is positief. Daarop wijst Susan Bao, portefeuillemanager van de US Equity Group bij JP Morgan Asset Management, tijdens een mediatour van de bank in Londen. Belegger.nl was erbij.

Samen met haar collega Christian Preussner, ook portefeuillemanager in de US Equity Group, legt ze uit waarom dit niet het moment is om uit te stappen. 

“Veel beleggers hebben een mooie rit gemist, omdat ze wachten op die correctie. Maar vergeet de trend niet; die is gewoon positief. Focus dus liever daar op.”

Pendule iets over de helft

Bao erkent dat deze bullmarkt wel een verraderlijke is. “Vooral omdat hij nogal hobbelig is. Maar deze markt heeft de potentie om een ‘wall of worry’ te beklimmen. Nee, goedkoop is de Amerikaanse markt niet. Maar wat betreft waarderingen is de pendule mijns inziens pas net voorbij het middelpunt. Er zit dus nog veel meer in het vat.”


De expert wijst op drie factoren als drijvers achter de markt. Ten eerste de lage rente-omgeving, die positief is voor aandelen. “De S&P 500 rendeert 5,7%! Waar vind je dat? Misschien bij een junk bond kom je tot 5,6%, maar die groeit niet. Denk eens aan al die kwaliteitsbedrijven in de S&P-index.”

Geen recessie in zicht

Als tweede factor noemt Bao de groei van de winst per aandeel. “In 2015 – 2016 hebben we een mini winstrecessie gehad. Die dip in de winsten had voor een deel te maken met de sterkere dollar destijds. Een zwakkere dollar helpt doorgaans de winsten, zoals we nu weer zien. Tot slot wil ik benadrukken dat een bullmarkt niet sterft aan ouderdom. Vaak worden bullmarkten om zeep geholpen door recessies, en die zie ik nog niet aankomen.”

De portefeuillemanager erkent dat de cyclus in de VS zich in een laat stadium bevindt, maar dat toch het risico op een recessie klein is. “Alle seinen staan op groen”, stelt Bao.


Waar moeten beleggers dan vooral op zoek gaan naar kansen? “Omdat we constructief zijn over de economische groei, zien we veel in cyclische waardeaandelen zoals Amerikaanse banken. Niet alleen vanwege de rente, maar ook vanwege de dividenden. Een bank waar je in dat kader aan zou kunnen denken is Citigroup. Daarnaast kan de technologiesector ons van groei voorzien. Ze hebben vaak sterke balansen, waar een zee van cash op staat.”

'Zonde van je geld'

Bao is minder te spreken over de defensieve consumentenaandelen. “Daar zie ik langetermijnproblemen. Wij shorten een aantal van de bedrijven in deze sector. Het voordeel van deze ondernemingen is dat ze goed blijven presteren, ook in recessies, omdat mensen toch hun dagelijkse boodschappen nodig blijven hebben. Dat klopt. Maar er is nu geen recessie, en waarom zou je er dan in goede tijden zoveel voor betalen? Zonde van je geld. En groei kun je er ook niet echt vinden. Tot slot missen veel van de grote bedrijven, met ‘oude’ merken, de aansluiting met millennials.”


Tot slot wijst de expert nog maar eens op het belang van een gebalanceerde portefeuille. “Zorg voor een goede mix, bijvoorbeeld wat betreft smallcaps en largecaps. Kleinere bedrijven betalen relatief hoge belastingen en zullen dus meer profiteren van belastingverlagingen. Bij een zwakke dollar wil je echter weer bij largecaps zijn.”

Mooiste tuin

Bao vergelijkt het aanleggen van een beleggingsportefeuille met het aanleggen van een tuin. “Sommige planten houden van zon, andere van schaduw en weer anderen van half zon, half schaduw. Zorg ervoor dat je ze allemaal in je tuin hebt staan, dat geeft het mooiste resultaat.”

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.