Galapagos, Aegon, ING en Shell favoriet voor 2018

Door Belegger.nl op 2 januari 2018 15:05 | Views: 25.816

Galapagos, Aegon, ING en Shell favoriet voor 2018

De AEX-index beleefde in 2017 een mooi jaar. De index steeg met zo'n 12,7%, terwijl experts juist uitgingen van een magere koerswinst van 1,3%. Voor komend jaar zijn experts desondanks opnieuw erg terughoudend. 

Dat meldt Corné van Zeijl van Actiam op basis van zijn maandelijkse enquête onder beursexperts. 

"De gemiddelde AEX-verwachting van alle 127 experts die meededen ligt op 558, dat is een stijging van slechts 2,5%. Ongeveer een vijfde van de ondervraagden gaat van een daling uit. De grootste optimist verwacht een stijging van 19%, de grootste pessimist een daling van 33%", vertelt Van Zeijl. 

Laatste mooie beursjaar

"De commentaren die bij de antwoorden werden gevoegd varieerden tussen "het laatste mooie jaar" en "het jaar dat de grote daling gaat inzetten". De meeste experts dragen de monetaire omstandigheden als belangrijkste factor voor aandelen aan. Sommige denken dat aandelen in het tweede halfjaar hier serieus last van gaan krijgen. Andere denken dat het pas in 2019 gaat spelen."

Over de winsten zijn beurskenners volgens Van Zeijl wel positief gestemd. "Wel noemen diverse experts de beursomstandigheden in de VS als risicofactor. Hoge waardering, stijgende rente en de laatste loodjes van de huidige economische cyclus. Het heeft er alle schijn van dat na negen jaar economische groei er toch eens een einde aan komt, ondanks de stimulering door de lagere belastingen." 

"Andere belangrijke factoren die werden genoemd zijn Trump, politiek onzekerheid, onder andere door Oost-Europese revolte in de EU en Italiaanse verkiezingen en het TINA-effect. Immers de rente is voorlopig nog heel erg laag."

Aandelenkeuzes 2017

Met de aandelenkeuzes die experts een jaar geleden doorgaven voor 2017 zaten ze weliswaar goed, maar hielden ze de AEX niet bij. Het lijstje met meeste favoriete aandelen voor 2017 ging met bijna 7% omhoog. DSM was de absolute topper met een koersstijging van 40%. 

Aandeel Stemmen Rendement Total return (incl. dividend)
KPN 11 3,3% 7,8%
Aegon 9 1,7% 7,4%
Ahold -8,5% -5,7%
Boskalis 4 -1,7% -1,7%
DSM 39,9% 43,7%
Gemiddeld   6,9% 10,3%


Floppers 2017

Ook met de floppers voor 2017 hadden experts het bij het rechte eind. Van Zeijl: "Zowel Unibail (-7%) als Altice (-54%) stonden bij de floppers. Opvallend detail is dat Vopak (-19%) en Gemalto (-10% ondanks overnamebod) net buiten de floppers waren gevallen."

Aandeel Stemmen Rendement Total return (incl. dividend)
ABN Amro -5 27,8% 33,7%
Altice -5 -53,6% -53,6%
Unibail-Rodamco -6  -7,4% -3,0
ArcelorMittal -14 28,8% 28,8%
Gemiddeld   -1,1% 1,5%

 

Per saldo stegen de floppers voor 2017 met 7% daalden de floppers met 1%. In 2016 hadden de experts als groep helemaal een mooi jaar: een fictief long/shortfonds zou toen netto 29% hebben verdiend. 

Aandelenkeuzes 2018

Altice is voor 2018 een van de meest genoemde bedrijven, maar experts zijn verdeeld. De ene helft denkt dat het bedrijf het zal overleven en dat de koers daarom tot oude hoogtes kan stijgen. De andere helft denkt dat het bedrijf failliet zal gaan of in ieder geval een herfinanciering moet aankondigen. Per saldo hielden de optimisten en de pessimisten elkaar in evenwicht.

Wat betreft de aandelen die u volgens beurskenners in 2018 moet hebben, staan Galapagos en Aegon op een gedeelde eerste plaats. ING en Shell volgen op een gedeelde tweede plaats. 

Aandeel Stemmen
Galapagos 13
Aegon 13
ING
Royal Dutch Shell 7Floppers 2018

Bij de aandelen die u volgens experts dit jaar juist niet moet hebben, staat net als in 2017 ArcelorMittal bovenaan. Dat bleek afgelopen jaar geen goede keuze. Verder wordt weinig goeds verwacht bij Unibail-Rodamco vanwege de rentegevoeligheid en de overname van Westfield, waar niet iedereen even blij mee is.

Ook AkzoNobel staat op de floplijst, terwijl een aantal experts toch verwacht dat het bedrijf alsnog wordt overgenomen.

Aandeel Stemmen
Vopak -5
AkzoNobel -7
Unibail-Rodamco -7 
ArcelorMittal -8

 

Verwachtingen januari

Voor december gingen experts - terecht - uit van een stijging voor de AEX. Dat optimisme houdt stand voor januari. 46% verwacht een stijging, iets minder dan een kwart verwacht een daling.

Voorspelling januari  
optimistisch 45,7%
neutraal 30,7%
pessimistisch 23,6%
per saldo 22,0%

 

Verwachtingen komende zes maanden

Voor de komende zes maanden is men bescheiden optimistisch. 

Voorspelling komend halfjaar  
optimistisch 35,4%
neutraal 43,3%
pessimistisch 21,3%
per saldo 14,2%


Toppers en floppers december

De keuzes van de experts hebben in de december een kleine underperformance laten zien. Dat is volgens Van Zeijl opmerkelijk omdat de grootste flopper een overnamebod kreeg te verwerken, waardoor het maar liefst 55% in koers steeg.

"Het technische herstel in Altice hadden ze uitstekend voorzien, maar voor de komende maand halen ze daar hun geld weer snel van tafel. In al dit koersgeweld zou de goede keuze voor KPN en Unibail bij de floppers bijna niet opvallen. Maar ook die gingen flink naar beneden."

Toppers december Stemmen Rendement Floppers december Stemmen Rendement
Ahold +6 1,9% Gemalto -8 55,1%
ASML +5 -1,7% AkzoNobel -5 1,9%
Altice +4 31,8% Unibail-Rodamco -5 -2,3%
Royal Dutch Shell +4 3,6% KPN -3 -5,6%
           
Gemiddeld   8,9% Gemiddeld   12,3%
AEX   0,8%      Toppers en floppers januari

Bovenaan de toppers voor januari staat Galapagos. Logisch, volgens Van Zeijl omdat het bedrijf een verhoogde kans heeft om overgenomen te worden. Naast Galapagos zijn ook Ahold, ING en Shell geliefd voor de eerste beursmaand van het nieuwe jaar.

Als absolute flopper voor januari kiezen experts Unibail-Rodamco. Dat is volgens Van Zeijl te danken aan de rentegevoeligheid van het aandeel en aan het feit dat niet iedereen even enthousiast is over de overname van Westfield. 

Toppers januari Stemmen Floppers januari Stemmen
Galapagos +11 Unibail-Rodamco -8
Ahold +6 ArcelorMittal -6
ING +6 Vopak -5
Royal Dutch Shell +6 Aalberts -4
    AkzoNobel -4

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront