PIMCO: aandelen nog altijd aantrekkelijk in 2018 | Belegger.nl

PIMCO: aandelen nog altijd aantrekkelijk in 2018

Door Belegger.nl op 14 feb 2018 om 10:00 | Views: 2.412

PIMCO: aandelen nog altijd aantrekkelijk in 2018

Er is in de markt nog geen sprake van zeepbelvorming, maar vanwege de hoge waarderingen doen beleggers er verstandig aan om zich voorzichtig te positioneren. Dat schrijft PIMCO. De vermogensbeheerder verwacht namelijk dat de economische cyclus dit jaar het hoogste punt bereikt.

Chief investment officer Mihir Worah en portfoliomanager Geraldine Sundstrom wijzen in de Asset Allocation Outlook voor 2018 van PIMCO op drie met elkaar samenhangende risicogebieden waarin veranderingen gaande zijn die voor beleggers belangrijk zijn om zich op voor te bereiden:

1. Volatiliteit door omkeer in beleid van centrale banken

Ten eerste groeit de kans op volatiliteit op de markten, doordat centrale banken hun beleid van monetaire verruiming beëindigen.

Terwijl de Fed zijn balans verkleint en zijn opkoopprogramma terugschroeft, zal er na de discussies rondom het schuldplafond meer schuldpapier moeten worden uitgeven om de tekorten te financieren. Intussen kopen buitenlandse overheden minder Amerikaanse staatsobligaties op, wat bij elkaar kan resulteren in een toenemende volatiliteit.

Daar komt bij dat de Europese Centrale Bank het opkoopprogramma van obligaties in 2018 vermoedelijk beëindigt en dat de Bank of Japan het rendementsdoel voor Japanse staatsobligaties mogelijk opwaarts wil bijstellen. Hoewel deze maatregelen duidelijk zijn aangekondigd, denken Worah en Sundstrom dat het uiteindelijke effect van de afbouw van stimulering voor veel beleggers toch nog enigszins onverwacht zou kunnen komen.

2. Onverwachte stijging van de inflatie

Doordat de 'output gaps' beginnen dicht te lopen en de grondstoffenprijzen zich stabiliseren, beginnen de prijzen inmiddels al op te lopen. Een output gap is het verschil tussen het werkelijke productieniveau en de output die een economie zou kunnen draaien bij volle capaciteit.

Door factoren als de hogere overheidsuitgaven aan infrastructuur die in de VS zijn aangekondigd, het invoeren van importtarieven en mogelijke spanningen in de internationale handel, kan de inflatie volgens PIMCO sneller stijgen dan verwacht.

3. Ongebruikelijke correlatie aandelen en obligaties

Als de economie in een recessie zou schieten, komen aandelenbeleggingen onder druk te staan. Het is volgens PIMCO waarschijnlijk dat de vraag naar Amerikaanse staatsobligaties dan juist toeneemt. Niettemin kunnen de bovenstaande scenario’s tot gevolg hebben dat deze traditionele correlatie tussen aandelen en obligaties zich anders zal ontwikkelen dan normaal.

Wat betekent dit voor de asset-allocatie?

Overwogen in niet-Amerikaanse aandelen

Na de recente verkoopgolf verwachten Worah en Sundstrom dat aandelen op risicogewogen basis de rest van het jaar beter blijven presteren ten opzichte van andere risicocategorieën. Voor hun aandelenallocatie kiezen ze voor een overweging in niet-Amerikaanse aandelen, zoals Europese en met name Japanse aandelen.

Ze geven een hogere weging aan beleggingen die zich richten op reëel rendement, zoals grondstoffen, vastgoed en inflatiegekoppelde obligaties.

Naar niet-genoteerde beleggingen, en dan met name private equity, kijken Worah en Sundstrom zeer selectief, mede omdat beleggers momenteel onvoldoende voor risico’s zoals illiquiditeit worden gecompenseerd.

... maar terughoudend met staatsobligaties

Worah en Sundstrom staan enigszins terughoudend tegenover staatsobligaties, met uitzondering van het Amerikaans staatspapier, dat aantrekkelijk kan zijn zodra cijfers uitwijzen dat de economische cyclus in de laatste fase belandt.

In de dollar hebben ze een ondergewogen positie en ze geven de voorkeur aan een mix van Aziatische valuta en munten van bepaalde opkomende economieën.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.