Dit zijn de beste fondshuizen volgens Morningstar | Belegger.nl

Dit zijn de beste fondshuizen volgens Morningstar

Door Belegger.nl op 14 feb 2018 om 13:11 | Views: 9.078

Dit zijn de beste fondshuizen volgens Morningstar

Robeco komt als beste fondshuis in Europa uit de bus in een kwartaalanalyse van Morningstar. En Nederland steekt andere landen naar de kroon als beste land om in te beleggen.

Fondsenspecialist Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen aan de hand van een rating. Dit gebeurt in de vorm van sterren, die de historische koersprestaties van een fonds weerspiegelen. Elk kwartaal worden de fondshuizen in Europa gerangschikt naar deze score.

In de analyse over het vierde kwartaal komt Robeco als beste fondsaanbieder in Europa uit de bus, met een gemiddelde score van 3,64 van de 5 sterren. Fidelity (score 3,54) en Jupiter (score 3,53) maken de top 3 compleet:

Enige voorzichtigheid bij het bekijken van dit soort lijstjes is wel geboden: de ranking zegt alleen iets over de prestaties van het fonds in het verleden en heeft dus geen voorspellende waarde.

Beste kleine fondshuis

Morningstar heeft ook een ranking gemaakt van kleinere fondshuizen, met een beheerd vermogen van minimaal 5 miljard euro en minimaal 10 fondsen of aandelenklassen van fondsen.

In dit lijstje prijkt Fundsmith bovenaan, met een score van 5,00, gevolgd door Lidsell Train (4,69) en het in ons land bekende ACTIAM (4,25).

Beste beleggingsland

Als wordt gekeken naar vestigingsland, komt Nederland als beste uit de bus, met een gemiddeld aantal sterren van 3,54 voor alle beleggingsfondsen die worden aangeboden door fondshuizen die in Nederland zijn gevestigd.

Hierna volgen Finland (3,43) en Zwitserland (3,41). België staat met een rating van 3,20 op de achtste plaats. Duitsland valt met een rating van 3,03 net buiten de top 10.

Nederland is wel een dwerg, als wordt gekeken naar de omvang van het beheerd vermogen. In Nederland gevestigde fondshuizen hebben in totaal 53,7 miljard euro in beheer. Ter vergelijking: in Luxemburg en Groot-Brittannië is dat respectievelijk 2.158,9 miljard euro en 1.092,2 miljard euro.

De grootste fondshuizen

Tot slot kijkt Morningstar elk kwartaal welke fondshuizen de grootste zijn qua beheerd vermogen. Op nummer 1 staat, niet geheel verrassend, BlackRock, die 262,2 miljard euro onder beheer heeft. Amundi is de nummer 2, met 208,6 miljard euro aan beheerd vermogen. UBS staat op plaats 3, met 173,4 miljard euro aan beheerd vermogen.

Bij de ranking heeft Morningstar gekeken naar zogeheten open-end beleggingsfondsen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.