Morgan Stanley: Marktcorrectie was slechts voorproefje

Door Belegger.nl op 22 februari 2018 08:15 | Views: 8.457

Morgan Stanley: Marktcorrectie was slechts voorproefje

De marktcorrectie eerder deze maand was slechts een voorproefje van wat er later in 2018 gaat komen. Daarvoor waarschuwt beleggingsstrateeg Andrew Sheets van Morgan Stanley, schrijft Cnbc. 

Op 8 februari sloten de Dow-Jonesindex, S&P 500 en de Nasdaq alle ongeveer 10% onder de recordniveaus van 26 januari. Het was de eerste terugval van die omvang sinds 2016. Volgens Sheets was de koersdaling echter slechts het "voorgerecht, niet het hoofdgerecht".

"Onze cyclusmodellen suggereren dat ontwikkelde markten in de late stadia van een laat cyclische omgeving blijven zitten", aldus Sheets. "Opgaande aandelen, stijgende inflatie, een verkrappend monetair beleid, hogere grondstoffenprijzen en hogere volatiliteit zijn, naar onze mening, een redelijk normaal patroon als die opvatting klopt."

Aandelen onder druk

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vorige week naar een hoogste punt in vier jaar, terwijl de kortere tweejaarsrente het hoogste niveau bereikte sinds 2008. De vrees voor een stijgende inflatie en de zorgen over een krapper monetair beleid van de Federal Reserve, hebben tijdens de marktcorrectie de rente opgeschroefd en de aandelen onder druk gezet.

Afgelopen week verklaarde het Amerikaanse Labor Department dat de Amerikaanse consumentenprijsindex - een wijdverspreide inflatie-indicator - vorige maand met 0,5% is gestegen, waarmee de consensus van Reuters van 0,3% werd overtroffen.

Cijfers als tegenwicht

"Op dit moment fungeert de kracht van de huidige gegevens nog steeds als een tegengewicht voor de bezorgdheid over de inflatie, evenals een sterk cijferseizoen. De tot nu toe gerapporteerde resultaten in de VS hebben de verwachtingen met ongeveer 5% overtroffen", aldus Sheets. 

Volgens de strateeg wordt het echter moeilijker na het eerste kwartaal. "Na maart worden de zaken lastiger. De markten moeten dan de stijgende kerninflatie en afnemende inkoopmanagersindices, economische verrassingen en (mogelijk) winstherzieningen verwerken", waarschuwt Sheets.

Lees meer: 'Gevaar op beurzen nog niet geweken'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.