Adyen het pareltje

Door Robert Schuckink Kool op 3 mei 2018 13:25 | Views: 1.942

Adyen het pareltje

Het borrelt en bruist in Nederland als het gaat om innovatieve startups. Ik was laatst bij YES!Delft, een van de beste universitaire bedrijfsincubators in de wereld. Alleen al daar in die regio zitten honderden startups. 

Die zullen niet allemaal gaan bloeien en groeien. Sommige kapzeisen onderweg, maar er zullen ongetwijfeld ‘Silicon Valley-achtig’ succesvolle bedrijven uit voortkomen. Bijvoorbeeld technologiebedrijf Adyen, dat weliswaar met het hoofdkantoor in Amsterdam zit en niet in Delft.

Adyen is een groot succesverhaal. Het circa 12 jaar oude bedrijf is het stadium van startup ontgroeid. Sterker nog, ook dit bedrijf bewijst weer hoe snel bedrijven die middenin de technologische revolutie opereren, kunnen groeien.

'Smeerolie' voor online shopping

Adyen is namelijk een van de belangrijke ‘smeerolies’ voor de online shopping-revolutie. Klanten als Facebook, Uber, Netflix, Spotify en eBay maar ook easyJet, Microsoft en L’Oreal geven als ze met Adyen zakendoen veel uit handen. Want fintechbedrijf Adyen is gespecialiseerd in het op een veilig wijze aan elkaar ‘knopen’ van de vele betaalsystemen die er wereldwijd zijn.

Adyen beheert alle betaalgegevens en faciliteert het betaalproces voor bedrijven. Bijvoorbeeld die Chinese klant die met WeChat in de Bijenkorf wil betalen. Adyen maakt het mogelijk. En de bedrijven hebben er geen omkijken meer naar. Hoe meer de aangesloten (web)winkels verkopen, des te meer Adyen opstrijkt aan commissie-inkomsten. 

Beursgang

Adyen groeide de afgelopen jaren als kool. Zo verdubbelde van 2013 tot en met 2016 ieder jaar de omzet! Vorig jaar ging Adyen door de 1 miljard euro aan omzet. Nu het bedrijf groter is, is verdubbeling van de omzet wat lastiger. Maar voor de komende jaren zijn groeipercentages van tussen de 20%-40% waarschijnlijk.

Dat is leuk voor beleggers. Want een beursgang, in Amsterdam, zit eraan te komen. Er wordt voor zover nu bekend gemikt op midden juni. Het belooft een ‘gekkenhuis’ te worden. Want het snelgroeiende en winstgevende Adyen zal heel veel beleggers trekken. Waarschijnlijk zal de beursgang 10 maal overtekend zijn.

Bij een private investeringsronde in 2015 werd de waarde van Adyen bepaald op circa 1,5 miljard dollar. Nu zou er een waarde van tussen de 5 en 10 miljard dollar uitrollen. Ter vergelijking, dan kom je qua beurswaarde uit bij AEX-bedrijven als Randstad en KPN. De aandeelhouders van Adyen zullen er blij mee zijn, waaronder Iconic Capital. Daarin hebben Mark Zuckerberg van Facebook en Jack Dorsey, CEO van Twitter, weer geld zitten. 

Geld achter de hand

We hebben in Nederland echt veel kennis en geweldige technologische centra. Hoe meer bedrijven als Adyen daaruit voortkomen, des de beter het is voor onze toekomstige welvaart! En ik denk dat het voor beleggers geen gek idee is om wat geld achter de hand te houden. Om bij de beursgang straks wat aandelen van dit Nederlandse tech-pareltje in te slaan. 

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur van Trend Invest

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.