Rente op belangrijk kruispunt! | Belegger.nl

Rente op belangrijk kruispunt!

Door John Beijer op 16 mei 2018 om 09:42 | Views: 6.673

Rente op belangrijk kruispunt!

De financiële markten laten momenteel een rustige, maar positieve beweging zien. De trend is positief en zolang de AEX boven 558 punten blijft op dagbasis, is het signaal en op weekbasis mogen we niet onder de 548 komen. Zolang we daarboven blijven, is de trend positief en kunnen we hogere koersen verwachten. 

De enorme opleving van de olieprijs zorgt ervoor dat oliegerelateerde waarden het momenteel ook erg goed doen. De Brent Oil-future is op weg naar ons koersdoel van 80 dollar. De ontwikkelingen van Trump rondom Iran hebben de enorme boost in de olieprijs veroorzaakt de laatste weken en wellicht is het verstandig, als u posities heeft in oliegerelateerde waarden, om hier en daar wat winsten veilig te stellen. 

Winst nemen

U weet dat ArcelorMittal één van mijn favorieten is. De koers is de afgelopen periode stevig opgelopen en ook hier voorzie ik hier en daar winstnemingen. Het is dus verstandig om wellicht de helft van uw positie hier even te verzilveren. Ook AkzoNobel en DSM zouden wat mij betreft even gesloten moeten worden. 

De financiële waarden blijven momenteel achter en zouden juist aangekocht mogen worden. Aegon heeft een koersdoel van 6.30 euro en ING een koersdoel van 16 euro.

AEX

Het technische plaatje van de AEX ligt er prima bij. De oude top van januari op 572 punten komt weer in het vizier. Hierboven is er ruimte naar mijn koersdoel van AEX 609 punten. Daghandelaren houden de 558 goed in de gaten als belangrijke steun en weerstand zien we op 568 en 572 punten. 

Zoals zojuist al gemeld, is het van belang voor de weekgrafiek dat we niet meer onder de 558 sluiten. De euro kon de afgelopen dagen weer iets aantrekken en heeft nu weerstand rond de 1.2120 en lijkt nu in redelijk rustig vaarwater terecht te zijn gekomen.

Rente

Beleggen en rente zijn nauw aan elkaar verbonden. Als u 5% rente op de bank zou krijgen, wordt de risicobereidheid om in aandelen te stappen natuurlijk een heel stuk kleiner. In de VS wordt de rente stapsgewijs verhoogd, nu de economieën daar op volle toeren draaien. 

In Europa kijken we natuurlijk met spanning uit naar de volgende ECB-meeting en verwachten we dat we wat hints gaan krijgen over het te voeren rentebeleid na september in Europa. Immers, tot die tijd is het opkoopprogramma van de ECB met een waarde van 30 miljard per maand nog intact en de algemene verwachting is dat dit opkoopprogramma verder afgebouwd gaat worden en zelfs gaat stoppen. Maar, dat de rente structureel in Europa omhoog zal gaan, daar is absoluut nog geen sprake van de komende periode.

Als u kijkt naar de grafiek van de Bundfuture, dan ziet u in februari een enorme spike naar beneden. Als de rente stijgt, gaan de Bundfutures naar beneden. De afgelopen weken was het redelijk rommelig op de Bundfuture markt, zonder een duidelijke richting. 

Momenteel staat diezelfde Bundfuture op belangrijke kruispunten. Als we onder de 157.43 komen, krijgen we een bevestiging van het short signaal en kunnen we op weg naar 156.20 punten. Dat betekent door de wisselwerking dat de rente in Europa ook verder gaat aantrekken en dat kan weer impact hebben op de financiele markten. 

Kortom, ook op rentegebied houden we een vinger aan de pols en belooft het dit jaar geen saaie zomer te worden.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, PostNL, VIX en KPN. Privé heeft hij longposities in Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft twintig jaar ervaring met de handel in opties en futures. Beursfoon geeft handelssignalen voor een breed scala aan beleggers, van daghandel tot lagere termijn. De handelssignalen van Beursfoon worden gegenereerd door een exclusief computersysteem dat door veel professionele beleggers in de VS wordt gebruikt. In zijn columns combineert John Beijer deze kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De columns zijn dus niet per definitie gelijk aan de signalen van het Beursfoon-systeem. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.