'De techzeepbel van Silicon Valley is groter dan in 2000' | Belegger.nl

'De techzeepbel van Silicon Valley is groter dan in 2000'

Door Belegger.nl op 24 mei 2018 om 12:10 | Views: 4.195

'De techzeepbel van Silicon Valley is groter dan in 2000'

Er worden steeds minder zogenoemde nieuwe 'unicorns' in Silicon Valley gecreëerd: start-ups met een waarde van 1 miljard dollar of meer. Sommige van deze bedrijven zijn maar liefst 50% overgewaardeerd. In combinatie met hogere rentetarieven en de terugkeer van de volatiliteit op de beurzen kan dit het einde van deze techzeepbel inluiden.

Unicorns worden ze genoemd: start-ups met een waarde van 1 miljard dollar of meer. Deze 'eenhoorns' hebben toegang gekregen tot enorme hoeveelheden kapitaal van durfinvesteerders, hedgefondsen en beleggingsfondsen.

Sommige van deze 'eenhoorns' kunnen maar liefst 50% overgewaardeerd zijn, zo waarschuwt Keith Wright, docent boekhouding en informatiediensten aan de Villanova School of Business, op Cnbc. "In het geval je het gemist hebt, is de piek in de tech eenhoorn-bubbel al bereikt. En vanaf hier gaat het bergafwaarts", aldus Wright.

Piek bereikt

Het tijdperk van de eenhoorn heeft volgens Wright waarschijnlijk al enkele jaren geleden een piek bereikt. In 2014 waren er 42 nieuwe eenhoorns in de Verenigde Staten en een jaar later waren er 43. In 2017 bereikten aanzienlijk minder nieuwe Amerikaanse bedrijven de eenhoornstatus: 33 op een totaal van 53 bedrijven wereldwijd. Dit jaar blijft de teller steken op 11 nieuwe eenhoorns, volgens de gegevens van PitchBook.

Overwaardering

Een recent onderzoek van het National Bureau of Economic Research toont aan dat eenhoorns gemiddeld ongeveer 50% overgewaardeerd zijn. De onderzoekers hebben 135 eenhoorns onder de loep genomen. Hiervan zouden er 65 gewaardeerd moeten worden voor minder dan 1 miljard dollar.

Bedrijven gaan later naar de beurs

In 1999 bedroeg de gemiddelde levensduur van een technologiebedrijf voordat deze naar de beurs ging vier jaar. Anno 2018 is dat elf jaar. Dit komt door de toegenomen hoeveelheid particulier kapitaal dat beschikbaar is voor eenhoorns. Beleggers stapten in durfkapitaal dankzij nieuwe regelgeving, waaronder de Job Act. 

De nieuwe regelgeving staat eenhoorns toe om veel meer aandeelhouders te hebben voordat ze hun financiële gegevens publiek bekend maken. Meerdere financieringsrondes zorgen ervoor dat ze snel groot worden zonder een beursintroducties. Ze kunnen gewoon teruggaan naar hun investeerders voor meer kapitaal.

Het aantal beursintroducties in de Verenigde Staten is teruggevallen van 275 in 2014 tot 170 in 2015 en 105 in 2016.

Meeste beursgangers zijn niet winstgevend

Volgens Jay Ritter, professor aan het Warrington College of Business van de University of Florida, was 76% van de bedrijven die vorig jaar naar beurs zijn gegaan niet winstgevend. Dat is het grootste aantal sinds de piek van de internetzeepbel in 2000, toen 81% van de nieuwkomers op de beurs niet rendabel was.

Koersdalingen

Niet elke belegger die instapte kijkt daar met plezier op terug. Het aandeel Snap, het moederbedrijf van Snapchat, ging in maart 2017 voor 17 dollar naar de beurs en steeg op de eerste handelsdag met 44%. Maar inmiddels is de koers gedaald naar 11 dollar.

Een andere zeer gewaardeerde start-up, maaltijdbezorger Blue Apron, ging in juni vorig jaar naar de beurs voor 10 dollar per aandeel en noteert nu op 3 dollar. Wearables-producent Fitbit was in 2015 nog 45 dollar waard en wordt momenteel verhandeld voor iets meer dan 5 dollar.

Clouddienst Dropbox doet het wel beter. Het bedrijf ging in maart 2018 naar de beurs voor 21 dollar en is nu meer dan 30 dollar waard.

Niet alleen de eenhoorns met een waarde van meer dan 1 miljard dollar kunnen overgewaardeerd zijn. De waarde van cosmetica start-up Birchbox werd een paar jaar geleden geschat op ongeveer een half miljard dollar door durfinvesteerders. Het bedrijf werd uiteindelijk verkocht aan een van de voormalige investeerders voor 15 miljoen dollar.

Gevaar voor een koersval

De waarderingen van een miljard dollar voor start-ups zijn volgens Wright geen indicator voor veiligheid. Integendeel: er ligt een risico van overwaardering op de loer. "Bedrijven die meer verbranden dan wat ze opbrengen, kunnen niet meer terug naar de bron voor meer geld. De get big fast-strategie die veel beleggers en durfinvesteerders hebben aangenomen, zal mislukken", zo waarschuwt Wright.

Dit lot trof bijvoorbeeld Trivago. De populaire Duitse hotelzoekmachine was een week na de beursgang 29% minder waard, omdat de markt het niet eens was met de waardering.
 
"Het hectische tijdperk van eenhoorns van een miljard dollar begint aanzienlijk te vertragen", signaleert CB Insights. De eerste rode vlag was de daling van grote financieringsrondes van 100 miljoen dollar of meer, die begon in het vierde kwartaal van 2015.

Dode eenhoorns

Wirght verwacht meer 'dode eenhoorns' te zien. Diverse vooraanstaande miljarden start-ups misten hun omzetdoelstellingen voor 2017, waaronder BuzzFeed, Vice Media en Credit Karma. Dat veroorzaakt een breuk tussen de start-ups en hun resultaatgerichte investeerders, waardoor het voor deze bedrijven nog moeilijker wordt om nieuw kapitaal op te halen.

The Wall Street Journal ontdekte ook dat na het tweede jaar de opbrengsten van niet-winstgevende bedrijven geleidelijk verder terugliepen.

De meeste eenhoorns lukt het niet om miljarden dollars aan omzet te genereren. Diverse financiële modellen voorspellen dat tot 80% van de eenhoorns binnen twee jaar failliet zal gaan. Uber, het meest gewaardeerde private technologiebedrijf, heeft een snel groeiende omzet maar blijft zeer onrendabel. Met een omzet van 6,5 miljard dollar in 2016, leed het nog steeds een nettoverlies van 2,8 miljard dollar.

Lees ook: 15 aandelen die profiteren van het data-tijdperk

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.