Een beleggingsstrategie voor elke leeftijd | Belegger.nl

Een beleggingsstrategie voor elke leeftijd

Door Belegger.nl op 13 jun 2018 om 15:30 | Views: 2.979

Een beleggingsstrategie voor elke leeftijd

Volgens beurslegende Warren Buffett kunnen beleggers niet vroeg genoeg beginnen met het kopen van aandelen, om zo te genieten van de magische kracht van compounding, ofwel het rente-op-rente effect. Het grootste voordeel van beleggers is namelijk tijd: hoe jonger je begint, hoe meer tijd je hebt om je eerste euro's te laten groeien en te herinvesteren.

Maar hoe beleggers investeren hangt sterk af van hun leeftijd. De portefeuilles zullen er dan ook aanzienlijk anders uitzien afhankelijk van in welke levensfase ze zitten. Beleggingssite The Balance zet op rij een welke beleggingen het beste passen bij elke leeftijdscategorie.

Dertigers: start offensief

Beleggers die 30 jaar zijn, hebben naar verwachting 30 jaar of meer de tijd om te profiteren van de aandelenmarkten voordat ze met pensioen gaan. Tijdelijke dalingen in de aandelenkoersen zullen deze beleggers niet veel schaden, omdat ze nog jaren hebben om eventuele verliezen terug te verdienen. Dus als uw zenuwen de volatiliteit van de aandelenprijzen aankunnen, is dit het moment om offensief te beleggen.

Dertigers kunnen dan ook het best overwegend beleggen in aandelen en een klein deel in obligaties. Op de lange termijn doen aandelenbeleggingen het veel beter dan obligaties en spaarrekeningen. Van 1928 tot en met 2016 is de S&P 500-index gemiddeld 9,5% gestegen per jaar, een 10-jaars staatsobligatie leverde 4,9% per jaar op en een spaarrekening gemiddeld 3,4% per jaar.

Dus hoewel obligaties stabieler zijn, zijn aandelen noodzakelijk om uw geld op de lange termijn te vermenigvuldigen.

Dertigers die relatief risicotolerant zijn, zouden dan ook 70% tot 85% moeten beleggen in aandelenfondsen en de rest in obligatie- en spaarrekeningen.

Beleggers kunnen ook een zorgeheten targetfonds: een beleggingsfonds met een doeldatum, dat offensief begint, maar automatisch defensiever gaat beleggen naarmate de einddatum in zicht komt.

Investeer in onroerend goed

Investeren in een huis is ook een optie, als u denkt er minstens vijf jaar te blijven wonen. U kunt ook overwegen om te beleggen in een huurwoning of een vastgoedfonds.

Verder kunt u als dertiger investeren in uzelf, door uw vaardigheden te vergroten. Dertigers die hun salaris weten te verhogen, hebben nog tientallen jaren om dit geld vervolgens voor zich aan het werk te zetten.

Veertigers: meer obligaties

Voor veertigers die te laat met beleggen zijn begonnen is het de hoogste tijd om een aantal levensstijlafwegingen te maken. Ze zullen extra moeten sparen en hun beleggingen moeten opschroeven om zich voor te bereiden op hun pensioen. Als u nog geen pensioenplan heeft, zal u nu toch echt moeten beginnen.

Veertigers zullen iets meer moeten leunen op obligaties dan dertigers, hoewel de verhouding tussen aandelen- en obligatiebeleggingen kan variëren, afhankelijk van het risico dat u wil en kan nemen.

De conservatieve, risicomijdende belegger kan het beste kiezen voor een verhouding van 60% aandelen en 40% obligaties. Bij de meer offensieve veertigjarige belegger past een verhouding van 70% tot 80% in aandelen. Maar vergeet niet: hoe meer aandelen u bezit, hoe volatieler en risicovoller uw beleggingsportefeuille wordt.

Zorg er dan ook voor dat u breed gespreide internationale aandelenfondsen en vastgoedbeleggingen opneemt in uw beleggingsmix. En maak gebruik van relatief goedkope indexfondsen, zodat de kosten in toom blijven.

Vijftigers: risico's verder terugbrengen

Voor vijftigers is het tijd om hun toekomstige doelen te onderzoeken en hun huidige en gewenste toekomstige levensstijl te verkennen. Bekijk op basis van uw huidige en toekomstige inkomsten of u op koers ligt voor uw pensioen. 

Is dit het geval, dan kunt u de blootstelling aan aandelen wat terugdraaien en het percentage obligaties en contanten verhogen.

Beleggers die achterlopen bij hun pensioenplannen kunnen inzetten op een verlaging van de kosten en elke maand iets meer opzij leggen om te beleggen. Voor de gemiddelde vijftigjarige belegger is 50% in aandelen en 50% obligaties een goede mix.

Bekijk ook: Buffett: Beleg op deze manier, dan kan het niet missen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.