ING wil niet! | Belegger.nl

ING wil niet!

Door John Beijer op 13 jun 2018 om 09:40 | Views: 10.582

ING wil niet!

Voor ons als analisten zijn het superdrukke tijden. Trump die een afspraak heeft met Kim Jong-un. Fed-president Jerome Powell, die aan de renteknoppen draait, waarbij de vraag is of de rente sneller omhoog gaat dan verwacht. En ECB-voorman Mario Draghi, die een besluit moet nemen over het opkoopprogramma ter waarde van 30 miljard in de eurozone. Dit allemaal in één week tijd.

Gisteren zagen we Trump breed lachend voor de camera verschijnen en constant maar de hand schudden van Kim Jong-un, die ik persoonlijk wat terughoudender vond dan Trump. De financiële markten reageerden ook niet op dit feit en zakten gisteren in de loop van de dag zelfs wat terug.

Toch zou het voor de langere termijn zeer positief kunnen zijn als Trump en Kim Jung-un daadwerkelijk stappen zouden zetten. Dit zal voor u als belegger zeker positief uitpakken, is mijn idee.

AEX-index

De AEX-index zit al weken in een nauwe trading range en kan nog niet echt uitbreken naar boven of naar onderen. Het blijft kwakkelen in de marge.

Als we op de daggrafiek inzoomen, hebben we steun op 563, 558, 553 en 548 punten. Weerstand is er op 568 en 572 punten. Boven de 572 punten komt mijn koersdoel van 609 punten in het vizier.

Vooralsnog zien we geen grote uitschieters en blijven met name de financiële waarden duidelijk achter. Deze wegen binnen de AEX zwaar.

 

Zwaargewicht Shell heeft de afgelopen maanden samen met ASML de kar getrokken binnen de AEX. Maar nu de olieprijs wat afzwakt, zien we Shell, maar ook Fugro en SBM Offshore wat stilvallen. Toch verwacht ik met name bij Shell, die een prachtig dividendrendement geeft, fors hogere koersen. Ik heb inmiddels dan ook zelf het aandeel in bezit en onze klanten hebben calls.

Ook hebben we posities in Philips. Dit bedrijf blijft prima presteren en mag de komende periode op weg naar de 38 euro.

Randstad, mijn tip van afgelopen week, is iets verder opgelopen en dat zal de komende periode doorzetten, naar mijn verwachting.

In het hoekje overnamekandidaten staan bij mij nog steeds PostNL en TomTom hoog genoteerd. Wij hebben aandelen in Altice en die gaan prima. Onlangs heeft het bedrijf een overnamebod op één van haar Franse onderdelen zelfs afgeslagen waardoor de schuld fors zou kunnen worden teruggebracht.

ING

Het aandeel ING noteerde aan het begin van dit jaar rond de 16 euro en is vervolgens steeds verder teruggevallen. Eind mei werd een bodem bereikt op 12,32 euro.

In het eerste kwartaal heeft ING het prima gedaan. De bank heeft maar liefst 37,8 miljoen klanten en kreeg er in het eerste kwartaal 400.000 nieuwe klanten bij, ondanks de turbulentie over de geplande salarisverhoging van haar topman.

In Europa is besloten dat Europese banken hogere buffers moeten aanhouden. Banken in de Europese Unie moeten een leverage ratio hebben van tenminste 3%. Dit houdt in dat de bank voor elke euro die ze uitleent 3% aan eigen vermogen moet aanhouden. Voor ING is dit uiteraard geen enkel probleem, want in Nederland ligt deze ratio op 4%.

Beleggen is echter vooruitzien en nieuwe regels bepalen dat vanaf 2024 een buffer van de totale balans van 8% moet worden aangehouden.

De turbulentie die we onlangs zagen in Spanje en Italië zorgt ervoor dat eventuele renteverhogingen naar verwachting wat langer uitgesteld zullen worden. Dit zal de eventuele winstgevendheid van de banken natuurlijk kunnen beïnvloeden.

Aan de andere kant heeft ING uitstekende solvabiliteitsratio’s en is het concern inmiddels aan het uitbreiden in de VS. ING heeft haar zakenbankactiviteiten een nieuwe impuls gegeven en gaat daar bedrijven adviseren bij financieringen, fusies en overnames. Dat is een heel positief verhaal. Immers, in het verleden zagen we dat dat zeer winstgevend was.


Vanaf de huidige niveaus rond de 12,90 euro, verwacht ik dan ook dat de kansen eerder aan de bovenkant dan aan de onderkant liggen en houd ik vast aan mijn koersdoel van 16 euro. (Bekijk hier de actuele koers van ING.)

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, PostNL, VIX en KPN. Privé heeft hij longposities in Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft twintig jaar ervaring met de handel in opties en futures. Beursfoon geeft handelssignalen voor een breed scala aan beleggers, van daghandel tot lagere termijn. De handelssignalen van Beursfoon worden gegenereerd door een exclusief computersysteem dat door veel professionele beleggers in de VS wordt gebruikt. In zijn columns combineert John Beijer deze kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De columns zijn dus niet per definitie gelijk aan de signalen van het Beursfoon-systeem. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.