'Daling grondstoffenprijzen is mooi koopmoment' | Belegger.nl

'Daling grondstoffenprijzen is mooi koopmoment'

Door Belegger.nl op 6 jul 2018 om 15:00 | Views: 5.276

'Daling grondstoffenprijzen is mooi koopmoment'

Goldman Sachs verwacht niet dat een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China een ernstige bedreiging zal vormen grondstoffenprijzen. Volgens de analisten van de Amerikaanse bank zullen de meeste prijzen waarschijnlijk niet significant worden beïnvloed, en dient zich na de recente dalingen nu een koopmoment aan, zo meldt Bloomberg.

De economische impact van sancties tussen de VS en China is klein, volgens Goldman. De zakenbank voorspelt een rendement van 10% op grondstoffen over 12 maanden, bij een dalende Amerikaanse dollar. De analisten herhaalden bovendien hun koopadvies voor olie.

Alleen sojabonen geraakt

"De impact van de handelsoorlog op de grondstoffenmarkten zal zeer klein zijn, met uitzondering van sojabonen, waar een volledige omleiding van de voorraden niet mogelijk is", zo melden ze in een rapport. "Dit strookt met de mening van onze economen dat de macro-economische impact van de handelsoorlog waarschijnlijk zeer klein zal zijn."

Grondstoffen worden geraakt door de toenemende bezorgdheid van internationale beleggers over de impact van de handelstarieven die door Washington zijn gepland, en de dreigende tegenreactie van China. In juni liet de Bloomberg Commodity Index de grootste daling op maandbasis zien sinds medio 2016. Hierbij moesten vooral koper en sojabonen het ontgelden.

De energiemarkten stonden die maand ook in de kijker, omdat de OPEC-producenten en Rusland met elkaar overeenkwamen om de olieproductie op te voeren, in reactie op de opgelopen olieprijzen.

Koopje

"Hoewel grondstoffen hun status als de best presterende beleggingscategorie in 2018 behouden, was de maand juni een aanzienlijke tegenvaller. Dit werd gedreven door zwakte in de opkomende markten, bezorgdheid over de handelsoorlog en het wegvallen van de productiebeperkingen door de OPEC.

Al deze zorgen zijn oververkocht. Zelfs soja, de meest blootgestelde van alle activa aan handelsoorlogen, is nu een koopje", aldus Goldman.

Goldman was de afgelopen maanden al optimistisch over de vooruitzichten voor grondstoffen en zei dat deze categorie in de late fase van de economische cyclus zal profiteren.

"We zijn van mening dat de Chinese bezorgdheid over de beschikbaarheid van kredieten de belangrijkste oorzaak is van de recente zwakte, aangewakkerd door handelsoorlogen. Maar dat zal veranderen, gezien de recente beleidswijzigingen in China", aldus Goldman, die daarbij verwees naar de recente vermindering van de reserveverplichtingen van sommige Chinese banken.

Onderhandelingen

"China zal over de handelsoorlog willen onderhandelen vanuit de positie van een sterke economie. Dat betekent dat beleggers de retoriek van de handelsoorlog moeten negeren en moeten handelen vanuit de realiteit van de handelsoorlog, waarvan de impact waarschijnlijk klein zal zijn", aldus Goldman.

Andere banken zijn voorzichtiger. Zo vreest Morgan Stanley een daling van de vraag naar grondstoffen, vanwege een mogelijke verdieping van de wereldwijde ruzies over de handel en een eventuele economische groeivertraging in China.

Lees ook: Goldman: koopkansen voor moeilijke tweede jaarhelft

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.