'OPEC niet schuldig aan hogere olieprijzen' | Belegger.nl

'OPEC niet schuldig aan hogere olieprijzen'

Door Belegger.nl op 11 jul 2018 om 08:30 | Views: 1.117

'OPEC niet schuldig aan hogere olieprijzen'

De OPEC is niet de schuld van de hogere olieprijzen. Dat heeft de president van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) gezegd in reactie op de recente kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump, die een hogere olieproductie eist.

"OPEC alleen kan niet de schuld krijgen van alle problemen die zich in de olie-industrie voordoen en we hebben tijdens onze laatste bijeenkomst in juni maatregelen genomen", zei president al-Mazrouei tegen Reuters. "Ik heb het gevoel dat de OPEC zijn steentje bijdraagt."

Opdrijven benzineprijzen

Trump heeft de OPEC de afgelopen weken beschuldigd van het opdrijven van de benzineprijzen en verhoogde de druk op bondgenoot Saoedi-Arabië om het aanbod te vergroten ter compensatie van de lagere export uit Iran.

Washington heeft gewaarschuwd dat het sancties zal opleggen aan buitenlandse bedrijven die zaken doen met Iran, in een poging om de Iraanse export van ruwe olie tot nul te reduceren. Op dit moment exporteert Iran nog meer dan 2 miljoen vaten per dag. Mazrouei zei dat de OPEC wel bereid was te luisteren naar grote olieproducerende landen, waaronder de Verenigde Staten.

Bescheiden verhoging

De OPEC ging in juni akkoord met een bescheiden verhoging van de olieproductie. Dit gebeurde nadat marktleider Saoedi-Arabië zijn aartsrivaal Iran had overgehaald om samen te werken, na oproepen van grote consumenten om de stijgende brandstofkosten te beteugelen.

De wereldwijde olieprijzen zijn dit jaar gestaag gestegen, geholpen door de stijgende vraag. In mei werd voor het eerst in ruim drie jaar een prijs van 80 dollar per vat bereikt.

Voldoende capaciteit

Mazrouei, die ook energieminister van de Verenigde Arabische Emiraten is, zei dat de OPEC-leden voldoende capaciteit hebben om eventuele onvoorziene wereldwijde verstoringen van de toevoer aan te kunnen. De OPEC streeft volgens de president naar een evenwicht tussen vraag en aanbod en richt zich niet op de prijs. De Verenigde Arabische Emiraten hebben volgens hem alleen al 400.000 tot 600.000 vaten per dag aan extra capaciteit.

Mazrouei zei verder dat hij niet verwacht een buitengewone vergadering van OPEC-lidstaten te moeten beleggen voor de geplande vergadering in december. 

Lees ook: Goldman adviseert deze olieaandelen te kopen 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.