'Zwaar weer dreigt voor Europese smallcaps'

Door Belegger.nl op 16 juli 2018 11:32 | Views: 4.308

'Zwaar weer dreigt voor Europese smallcaps'

Europese smallcap-aandelen zijn dit jaar goed overeind gebleven in de turbulentie op de aandelenmarkten. Maar het is de vraag hoe lang nog. De omstandigheden dreigen nu mogelijk moeilijker te worden voor deze beleggingscategorie, meldt Bloomberg.

Sinds vorig jaar hebben smallcapaandelen geprofiteerd van de economische groei en de sterke euro, omdat de bedrijven sterk zijn gericht op Europa. Dit jaar hebben zich wat wolken samengepakt: de economische groei vertoonde wat barstjes en de volatiliteit op de beurzen nam toe.

Smallcaps verslaan markt

Toch wisten smallcapaandelen aardig overeind te blijven, terwijl de aandelenmarkt over de hele linie onder druk stond. 2018 dreigt daarmee het tweede jaar te zijn waarin Europes smallcaps hun grotere broers weten te verslaan.

Analisten zijn verdeeld

Die verrassende veerkracht heeft tot verdeeldheid geleid onder analisten. Deutsche Bank verhoogde onlangs de aanbeveling voor kleinere bedrijven omdat deze relatief immuun zjin voor een handelsoorlog. Credit Suisse deed echter het tegenovergestelde en verlaagde het advies voor de smallcaps onder meer vanwege de verslechterende winstherzieningen.

"Als de handelsoorlog niet escaleert, kunnen de economische vooruitzichten voor de eurozone en voor het Verenigd Koninkrijk in de tweede helft iets beter zijn", zegt Edmund Shing, hoofd van de wereldwijde aandelen- en derivatenstrategie bij BNP Paribas. "Dat is beter voor de binnenlandse groei en dus voor small- en midcaps."

Premie

Nu presteren smallcaps historisch gezien vrijwel altijd beter dan largecaps, omdat zij meer ruimte bieden voor groei. Maar hun premie ten opzichte van large-caps is nu ongeveer het grootst sinds 2011.Het is echter de vraag hoe lang dat zo blijft. Onrustige markten betekenen dat meer beleggers mogelijk hun portefeuille-risico's willen verkleinen door smallcaps te verkopen, waarschuwt Cyrille Collet, hoofd kwantitatieve beleggingen bij CPR Asset Management. Maar zelfs als er geen recessie nadert, lijkt de Europese groei vorig jaar een piek te hebben bereikt, volgens schattingen van economen.

Gezondheidszorg favoriet

Binnen het smallcap-segment is gezondheidszorg een duidelijke favoriet bij analisten. Het behoort tot de favoriete sectoren van geldmanagers bij Berenberg, Montanaro Asset Management en Miton Group. Zij beheren alle drie Europese aandelenfondsen die tot nu toe tot de beste 3% behoren, volgens de gegevens van Bloomberg.

Voorlopig lijken smallcap-fondsmanagers niet al te bezorgd, zo blijkt uit een onderzoek door JPMorgan Chase. Een hoger percentage is volledig belegd in de markt, hoewel er wel een verschuiving is gekomen naar meer defensieve sectoren.

Groeivertraging

"We hebben het niet over een recessie; we hebben het alleen over een vertraging van de groei", zegt Cedric Durant des Aulnois, chief executive officer bij Montanaro Asset. Te midden van een handelsoorlog is het volgens hem zinvol om te beleggen in bedrijven die wat meer zijn gericht op de thuismarkt in plaats van bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de vraag uit het buitenland.

Volgens Katharina Raatz, fondsmanager bij Berenberg zijn er zelfs bij een afvlakkende economische groei nog steeds smallcaps die een sterke structurele groei laten zien.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.