Meer rendement met smallcaps | Belegger.nl

Meer rendement met smallcaps

Door Loege Schilder op 7 aug 2018 om 09:00 | Views: 2.237

Meer rendement met smallcaps

Smallcaps hebben volgens wetenschappelijk onderzoek een hoger verwacht rendement dan aandelen van grote bedrijven. Vreemd genoeg krijgen smallcaps minder aandacht in de financiële commentaren. Maar wellicht schuilt in het gebrek aan aandacht juist wel de reden waarom aantrekkelijke smallcaps nog niet zijn ontdekt.

In deze column leg ik uit waarom je met smallcaps een hoger rendement kunt halen, of je nu smallcaps moet kopen en waar je op moet letten bij het beleggen in smallcaps. 

Een kleine marktkapitalisatie

Smallcaps zijn aandelen van bedrijven met een relatief lage marktkapitalisatie. De marktkapitalisatie is het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers. Smallcapbedrijven hebben een lagere marktkapitalisatie dan largecaps.

In Nederland zijn de smallcaps verzameld in de Amsterdam Smallcap Index (AScX). Bedrijven als Beter Bed, Lucas Bols en Volker Wessels zijn opgenomen in de AScX-index. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat smallcaps een hoger rendement behalen dan largecaps op lange termijn. 

Waar komt het hogere rendement vandaan?

Het meeste wetenschappelijke onderzoek geeft aan dat smallcaps risicovoller zijn dan largecaps en dat beleggers daarom een hoger rendement willen hebben. Voor het hogere risico van smallcap-aandelen worden meerdere verklaringen aangedragen:

  • Er vinden minder transacties plaats in aandelen van smallcaps. Daardoor kan het lastiger zijn om een positie snel te verkopen. 
  • Smallcapbedrijven worden door minder analisten gevolgd waardoor er meer kans is op een verkeerde waardering. 
  • Kleinere bedrijven kunnen minder gemakkelijk nieuw kapitaal aantrekken dan grotere.  

Goed spreiden is essentieel

Het spreiden van je beleggingen is een van de belangrijkste stelregels voor succesvolle vermogensgroei. Bij beleggen in smallcaps is het spreiden over een groot aantal titels nog belangrijker. Op deze manier kan het hogere risico worden beperkt, zonder dat dit ten koste gaat van het hogere verwachte rendement.

Door in indexfondsen te beleggen kun je met een transactie tegen lage kosten in een goed gespreide portefeuille van honderden kleinere bedrijven investeren.

Hoge verwachte winstgroei

Volgens de koers-winstverhouding zijn smallcapbedrijven wereldwijd ongeveer 30% duurder dan largecaps. Dit heeft te maken met een verschil in de verwachte winstgroei. Analisten verwachten dat de winst van smallcaps in de aankomende twaalf maanden met 35% stijgt, tegenover een winstgroei van 28% voor largecaps. 

Grote diversiteit smallcaps

We hebben smallcaps tot nu toe beschouwd als een uniforme groep, maar niets is minder waar. Er zijn grote verschillen in smallcaps uit diverse regio's en sectoren. De smallcaps verschillen op het gebied van onder andere waardering, verwachte winstgroei en verhouding tussen schuld en eigen vermogen.

Er zijn beleggers die investeren in het hele universum omdat zij willen profiteren van de diversificatievoordelen door te spreiden over de verschillende regio's en sectoren. Ook zijn er genoeg beleggers die juist kiezen voor een specifieke groep smallcaps. Zoals Amerikaanse smallcaps met een hoge verwachte groei of smallcaps uit opkomende landen die juist goedkoop gewaardeerd zijn. 

Nu beleggen in smallcaps?

Dat hangt af van je doelstelling. Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat beleggen in smallcaps op lange termijn een hoger rendement oplevert. Voor een kortetermijnbelegging is het beeld minder eenduidig.

Momenteel zijn smallcaps gemiddeld niet goedkoper dan largecaps, maar de verwachting is wel dat de bedrijfswinsten sneller zullen groeien. Er zijn regio's en sectoren waar smallcaps wel goedkoper gewaardeerd zijn. Vanwege het hogere risico van smallcaps is een goede spreiding essentieel. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.

Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.