Overschat deze voordelen van ETF's niet | Belegger.nl

Overschat deze voordelen van ETF's niet

Door Belegger.nl op 12 sep 2018 om 11:02 | Views: 1.652

Overschat deze voordelen van ETF's niet

De populariteit van ETF’s blijft maar toenemen en dat is niet zo vreemd. We kunnen de voordelen van ETF’s niet genoeg noemen: lage kosten, spreiding en transparantie. Maar Ben Johnson, ETF-expert bij Morningstar, waarschuwt dat bepaalde voordelen van ETF’s worden overschat.

Dat zegt hij in een videogesprek op Morningstar.nl.

Meer handelen

Als eerste stipt hij liquiditeit aan. “Als je wil kun je de hele dag in de S&P 500 handelen. Dat brengt het risico van verleiding met zich mee: de verleiding om meer te gaan handelen dan nodig is. Het werkt nu eenmaal zo dat wanneer de mogelijkheid geboden wordt, beleggers meer gaan handelen. Dat leidt tot hoge transactiekosten.”

Transparantie

Een andere eigenschap die volgens Johnson overschat wordt, is transparantie. “Wat heeft het voor zin om precies te weten welke aandelen tegen welk gewicht in de S&P 500 zitten, en continu te weten wat daarin wijzigt?"

"Het is beter om te weten aan de hand van welke criteria de beleggingsportefeuille wordt opgebouwd en of er niet te veel overlap is met verschillende ETF’s. Dat is zinvoller dan een zee van details die niet van belang zijn.”

Lage fees?

Dan de vergoedingen. Eén van de aantrekkelijkste eigenschappen van ETF’s is dat de fees vaak zeer laag zijn. Maar volgens Johnson wordt dat voordeel, relatief gezien ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen, overdreven.

“Soms zijn ze zelfs gelijk. Een schoolvoorbeeld hiervan is de Vanguard ETF share class en de Vanguard Admiral share class. Daarvan zijn de fees vrijwel gelijk. Dat kostenvoordeel is er dus niet altijd.”

Bekijk ook: Vijf ETF-tips van experts

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.