Oliefondsen bieden kansen | Belegger.nl

Oliefondsen bieden kansen

Door John Beijer op 12 sep 2018 om 13:30 | Views: 5.475

Oliefondsen bieden kansen

De financiële markten zijn de afgelopen dagen conform verwachting gedaald. De index test nu steunniveaus en kan de komende dagen wellicht nog iets lager. De beruchte septembermaand laat ook dit jaar dus weer van zich horen. Op dit moment zijn wij druk bezig om onze boodschappenlijst ten uitvoer te brengen, waar ik het in mijn column van vorige week over had. 

Deze week wil ik even inzoomen op de oliesector. Een stijging van de olieprijs en bijvoorbeeld een aandeel als Shell gaan altijd hand in hand. Aan de andere kant zijn er ook aandelen die juist last hebben van een hoge olieprijs. Denk dan bijvoorbeeld aan Air France-KLM. 

Hoge brandstofprijzen betekenen voor een airliner natuurlijk direct hogere kosten = lagere winsten. Nu we het toch over Air France KLM hebben; met de nieuwe topman aan boord en de stakingen die even zijn afgewend, liggen er voor dit fonds ook weer kansen om op te stijgen richting de 9,40 euro.

AEX

De afgelopen dagen probeert de index steeds wat te herstellen naar 543 punten. Echter, in de loop van de sessie vallen we dan toch steeds weer terug. Blijkbaar zijn er rond die niveaus steeds weer verkopers in de markt. 

Het technische plaatje toont aan dat we verdere ruimte naar beneden hebben met tussentijds steun op 532, 528 en 523 punten. Toch verwacht ik dat het merendeel van de septemberdaling nu achter de rug is, hoewel de trend op de daggrafiek wel negatief is.

Oliesector

Een groot aantal jaren terug schitterden fondsen als SBM Offshore en Fugro op het Damrak. De laatste jaren was SBM Offshore verwikkeld in allerlei schandalen en late opleveringen van projecten met enorme boetes tot gevolg.

Fugro leek even kopje onder te gaan, maar werd ogenschijnlijk gered door Boskalis, die een groot aandelenbelang nam en de gedoodverfde koper zou zijn. Na een tijdlang touwtrekken trok Boskalis zich terug en kan Fugro met moeite de weg omhoog inslaan. 

Als ik beide fondsen technisch bekijk, is het technische plaatje bij SBM Offshore fors verbeterd. Dat komt natuurlijk door de schikking die nu helemaal rond is in Brazilië, waardoor men ook daar weer volop nieuwe opdrachten binnen kan gaan halen en dat is voor de langere termijn zeer positief. Ik verwacht dan ook dat SBM Offshore richting eindejaar flink kan gaan stijgen.

Fugro heeft rond de 10 euro een belangrijke bodem en beweegt de afgelopen periode tussen globaal 10 euro onderkant en 14 euro aan de bovenkant. De kansen voor deze fondsen liggen wat mij betreft bij beiden aan de bovenkant. Temeer omdat ik zie dat het aantal opdrachten langzaam aan het toenemen is. 

Vraag blijft groot

De vraag naar olie zal groot blijven de komende maanden en men heeft natuurlijk jarenlang allerlei opdrachten natuurlijk uitgesteld met allerlei bezuinigingen. Die tijd lijkt nu eindelijk voorbij en beide fondsen kunnen gaan profiteren. 

Zwaargewicht binnen de AEX is natuurlijk Shell. Olie en Shell zijn nauw aan elkaar gekoppeld, maar ook Shell en dividend zijn natuurlijk nauw verweven. Ik verwacht nog steeds dat dit fonds de komende maanden verder omhoog kan met op korte termijn de 30 euro als koersdoel en op langere termijn zelfs de 32 euro als koersdoel.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Bpost, Unilever, PostNL, VIX en Shell. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft twintig jaar ervaring met de handel in opties en futures. Beursfoon geeft handelssignalen voor een breed scala aan beleggers, van daghandel tot lagere termijn. De handelssignalen van Beursfoon worden gegenereerd door een exclusief computersysteem dat door veel professionele beleggers in de VS wordt gebruikt. In zijn columns combineert John Beijer deze kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De columns zijn dus niet per definitie gelijk aan de signalen van het Beursfoon-systeem. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.