Gooit de rente roet in het eten? | Belegger.nl

Gooit de rente roet in het eten?

Door Martine Hafkamp op 8 okt 2018 om 08:00 | Views: 5.813

Gooit de rente roet in het eten?

Tot en met midden vorige week krabbelde de stemming op de financiële markten langzaam maar zeker op van het dieptepunt uit de eerste week van september. De afgelopen periode herstelde de AEX-index met ongeveer 2,7%. Maar, met het goede nieuws over de banengroei in de Verenigde Staten werd het inmiddels grijsgedraaide plaatje weer opgezet. 

De veel beter dan verwachte banengroei volgens loonstrookverwerker ADP (230.000 nieuwe banen in plaats van de verwachte 185.000) gaf een nieuwe impuls aan de stijging van de Amerikaanse tienjaars rente. Volgens het bekende riedeltje zorgt een verdere verkrapping van de arbeidsmarkt immers voor stijgende lonen met vervolgens een hogere inflatieverwachting die op zijn beurt de rente doet stijgen. 

Duurdere dollar

Met een stijgende rente neemt ook de waarde van de dollar toe. Mede geholpen door de wisselende signalen van de Italiaanse regering wat betreft de conceptbegroting van volgend jaar sterkte de dollar aan tot een niveau van 1,146 dollar voor een euro. Een week eerder was dit nog 1,175 dollar voor een euro.

Met een duurdere dollar dalen de valuta van diverse opkomende economieën weer. Daarmee nemen de zorgen wederom toe of deze landen hun leningen in dollars wel kunnen blijven betalen. Het gevolg was dalende markten in zowel Azië, Europa als de Verenigde Staten. Aandelen uit opkomende markten lieten de sterkste daling zien sinds afgelopen februari.

Powell

Jerome Powell, de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, deed eveneens een duit in het zakje wat betreft een hogere rente en dollar. Tijdens een speech in Washington gaf hij aan dat de ‘opmerkelijk positieve ontwikkeling van de Amerikaanse economie’ hem ertoe dwingt om de rentetarieven te blijven verhogen. Powell doelt hiermee op het banencijfer en het beter dan verwachte cijfer van de inkoopmanagers van de Amerikaanse dienstensector. 

De speech van de bankbaas was zeer ‘hawkish’ (havikachtig, verkrappend) terwijl hij een week eerder ten tijde van het rentebesluit nog redelijk ‘dovish’ (duifachtig, verruimend) was. Door de goede economische cijfers en de uitspraken van Powell steeg de Amerikaanse tienjaars rente tot boven de 3,2%, het hoogste niveau in zeven jaar. De tweejaars rente steeg zelfs naar het hoogste niveau in tien jaar.

De opgelopen rente zorgt ervoor dat de waardering van risicovolle bezittingen als aandelen opnieuw tegen het licht worden gehouden. De kans op een volgende renteverhoging van de Fed in december nam toe van 78,5% naar 79,7%. 

Banencijfers

Beleggers keken dan ook met spanning uit naar de officiële Amerikaanse banencijfers die iedere eerste vrijdag van de maand worden bekendgemaakt. Het aantal parttimers dat wel een fulltimebaan zou willen hebben, staat met 4,4 miljoen op het laagste niveau sinds de recessie.

Het officiële banencijfer kwam lager uit dan verwacht, maar de banengroei over augustus en juli werd opwaarts bijgesteld. De loonstijging was met een toename van 2,8% precies in de prik, waardoor de inflatieangst iets afnam.

Roet

Het werkloosheidspercentage staat inmiddels op het laagste niveau sinds 1969. Dat is voor veel beleggers toch reden genoeg om angstig te blijven voor de renteontwikkeling. De tijd zal leren of de rente echt roet in het eten van aandelenbeleggers zal gooien.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.