Een dreun of een tikkie? | Belegger.nl

Een dreun of een tikkie?

Door Martine Hafkamp op 26 nov 2018 om 07:40 | Views: 6.227

Een dreun of een tikkie?

De renteverhogingen van de Federal Reserve en de afnemende economische groei zijn de voornaamste redenen van de toegenomen voorzichtigheid onder beleggers.

Natuurlijk, de handelsoorlog met China, de begrotingsstrijd tussen Italië en Brussel en de naderende Brexit dragen allen hun steentje bij. Maar dat zijn echter slechts bijverschijnselen die voor de pers makkelijk zijn om als reden aan te voeren. Uiteindelijk maken beleggers zich het meest zorgen over de bestendigheid van de enorm goede tijden waarin we heden ten dage leven. Hoe lang blijft dit nog zo? Een verkrappende Fed in combinatie met een afnemende groei zijn geen ingrediënten die tot al te veel vrolijkheid leiden.

Recessie ophanden?

Een vertraging betekent echter nog geen recessie. Daarvoor lijkt het nog veel te vroeg. Ten eerste wijzen de economische cijfers daar in de verste verte nog niet op. Minder groei, soit, maar dat is niet hetzelfde als helemaal geen groei.

Een stelregel luidt dat zodra de rentecurve invers wordt, er nog zeker 12 tot 18 maanden overheen gaan (eerder het laatste dan het eerste) voordat de beurzen een recessie beginnen in te prijzen.

Draai van groei naar waarde

Beleggers doen er daarom waarschijnlijk verstandig aan niet meteen van zeer bullish door te slaan naar zeer bearish. In plaats daarvan lijkt het raadzaam om de portefeuille aan te passen aan de te verwachten mindere groei. Dat wil zeggen minder nadruk op groeiaandelen met hoge koers-winstverhoudingen en oneindige winstverwachtingen en meer nadruk op degelijkheid en zekerheid. Een draai van groei naar waarde dus.

In de praktijk is die overigens al dit voorjaar ingezet. Zo zijn de typische waarde-sectoren als consumentengoederen, nutsbedrijven en farmacie al aan een gestage rally begonnen.

Omdat de koersen van de populaire eyecatchers, de FAANG-aandelen maar bleven doorgroeien, viel dit wellicht niet meteen op. Maar onder de oppervlakte vonden er wel degelijk grote veranderingen plaats. Bedrijven met enigszins teleurstellende cijfers werden genadeloos afgestraft op de beurs. Uiteindelijk moesten ook de FAANG-aandelen eraan geloven. Eerst Facebook, maar inmiddels gaan alle populaire groeiers onderuit.

Is dat erg? Voor beleggers die daarop niet waren voorbereid natuurlijk wel. Maar niet voor beleggers die hun portefeuilles tijdig hebben aangepast.

Spreiding blijft het devies

Het is overigens ook niet nodig om met de FAANG-aandelen ook maar meteen alles wat riekt naar technologie de portefeuille uit te gooien. Een goede spreiding over zoveel mogelijk sectoren blijft het devies. De nadruk komt evenwel iets meer op waarde te liggen totdat de techfondsen zo goedkoop zijn geworden dat je ze weer moet hebben. De technologische ontwikkelingen gaan immers gewoon door.

... ook in valuta

In tijden van onrust op de beurzen is het daarnaast ook niet onverstandig enige spreiding in valuta aan te brengen. Favoriete munten in onrustige tijden zijn bijvoorbeeld de Zwitserse frank en de dollar. Dat bleek in oktober maar weer eens.

Het in de portefeuille opnemen van aandelen in deze valuta kan zeker geen kwaad. Want wat zijn de beste, westerse, beurzen dit jaar? De Dow Jones, de S&P en de NASDAQ, allen in dollars. En de beste beurs van Europa, althans van de ‘degelijke’ beurzen, is tot op heden die van Zwitserland. Naast een keur aan mooie aandelen die Zwitserland rijk is, bleek de frank wederom een baken van rust.

Natuurlijk krijgt iedere portefeuille een tik mee wanneer het gaat donderen op de beurs. Maar aan beleggers de keus: wilt u een ferme dreun of een tikkie?

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.