TomTom kopen!

Door John Beijer op 5 december 2018 09:30 | Views: 9.254

TomTom kopen!

De G20 meeting zorgde voor een mooie opluchtingsrally aan het begin van de week. Hoewel er nog niks concreet is besloten, hebben Trump en zijn Chinese collega Xi het voor elkaar gekregen om even een adempauze van 90 dagen in te lassen en in deze periode hoopt men tot een akkoord te kunnen komen. 

We zien nu de eerste effecten van de handelsoorlog voorbij komen, immers de handelsoorlog rondom staal zorgt ervoor dat de Amerikaanse autoproducenten nu inderdaad meer staal afnemen in eigen land, maar dat staal is duurder en wordt door de autoproducenten gewoon doorberekend aan de consumenten. Kortom, een Amerikaanse auto aanschaffen is nu gewoon duurder geworden. 

Tegenwind Apple

Apple heeft momenteel ook te maken met tegenwind door onder andere de handelsbeperkingen en indirect zien we de toeleverancier bedrijven ook wereldwijd onder druk staan. Het was dan ook een normaal verhaal dat maandag hier in Amsterdam fondsen zoals ArcelorMittal, Aperam, ASML en BESI sterk opveerden.

De komende periode moeten we ook kijken hoe in Engeland de Brexit-afspraken door het parlement geloodst gaan worden. 11 december is dus een belangrijke datum. 

Aanstaande vrijdag kijken we met spanning uit naar de werkgelegenheidscijfers die traditiegetrouw altijd op de eerste vrijdag van de nieuwe maand komen. We weten dat de Amerikaanse economie al een klein beetje terugvalt en wellicht zal het huidige tempo van de renteverhogingen in 2019 wat langzamer gaan en dat zou positief zijn voor de markten. 

Olieprijs

Toch verwachten wij dat de VS en China de komende 90 dagen tot een akkoord zullen komen en dat zal voor de financiële markten erg positief zijn. Een andere bron van zorg is de olieprijs. Als de olieprijs laag blijft, is dat voor fondsen die veel olieproducten nodig hebben positief, maar ook voor de wereldwijde economie. 

Trump roept al langere tijd dat de olieprijs te hoog is en de afgelopen weken is de olieprijs dan ook stevig gedaald. Shell, SBM Offshore en Fugro hebben het zwaar. Ik ben echter van mening dat de vraag naar olie hoog zal blijven en dat we dit jaar richting de 70 dollar nog kunnen oplopen voor de Brent Oil Future.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is niet veel veranderd sinds de afgelopen week. Als ik kijk naar de daggrafiek, dan zien we dat we rond AEX 530 een aanzienlijke weerstand hebben en daarboven sluiten, zou een positief signaal zijn. De korte termijn dalende trend is dan voorbij en boven 535 zou de AEX zelfs kunnen gaan versnellen naar de 553 punten. 

Ik blijf positief en verwacht nog steeds een eindejaarsrally. Zoals afgelopen week al aangehaald, de december- en januarimaand zijn in 83% van de gevallen de meest positieve van het jaar en dan kijk ik 30 jaar terug. Steun is er in de zone 523-518 punten. Daaronder op 512 en 508 punten.

TomTom

Een veel besproken aandeel is natuurlijk TomTom. In september ging het fonds keihard onderuit, toen bleek dat techreus Google ook in de navigatiedienstverlening stapte. 

De koers van het fonds ging stevig onderuit en we zakten even terug naar 5.72 euro. Al snel werd bekend dat men haar onderdeel, telematics, in de verkoop deed. Inmiddels zou volgens de geruchten Michelin, de Franse bandenfabrikant, dit onderdeel willen kopen voor één miljard. 

De afgelopen weken komen er ook geruchten naar buiten dat er een tweetal private equity-fondsen TomTom in zijn geheel over willen nemen en Audi, Daimler en Microsoft zouden ook in de race zijn om telematics over te nemen. Een echte koersreactie heeft dat nog niet gegeven.

Als ik technisch naar de grafiek kijk, zie ik globaal de laatste jaren een beweging tussen de 6 en 10 euro. Als je fundamenteel naar de waardes kijkt en ook nog eens dit vergelijkt met branchegenoten, zou TomTom gewaardeerd kunnen worden op 12 euro bij een overname. 

Dat de koers niet spectaculair stijgt op deze geruchten, heeft te maken met twee zaken. De eerste heeft te maken met het feit dat er al jaren allerlei geruchten in de markt zijn en deze nooit uitkomen. 

De tweede heeft te maken met het feit dat het management en de CEO een zeer groot aandelenpakket in TomTom hebben. Die moeten dus al achter de overnameplannen staan, want anders is het bij voorbaat kansloos. 

Open voor overname

Nu denk ik, met de recente ontwikkelingen onder andere rondom Google, dat ze bij TomTom wel open zullen staan voor een overname, waar dit een jaar geleden nog niet het geval was. 

De koers staat momenteel rond de 8,30 euro en ik denk dat het een leuke kans is om nu wat aandelen op te pikken voor een verwachte climax rond het aandeel en anders kunnen we wellicht kijken naar wat langlopende call opties, of een turbo long, zodat we kunnen anticiperen op een overname die er in mijn ogen nu aan zit te komen.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Fugro, Unilever, PostNL, VIX, Shell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.