'Uitverkoop was te wijten aan algoritmes' | Belegger.nl

'Uitverkoop was te wijten aan algoritmes'

Door Belegger.nl op 7 dec 2018 om 10:40 | Views: 8.144

'Uitverkoop was te wijten aan algoritmes'

Maar liefst 80% van de dagelijkse koersbewegingen van Amerikaanse aandelen worden aangestuurd door computers die handelen met behulp van algoritmes. Dat heeft een fondsbeheerder gezegd tegen CNBC.

Wie denkt dat de beurshandel volledig wordt gedreven door mensen van vlees en bloed heeft het mis. Algo trading, ofwel handel via algoritmes, is bezig met een opmars. Hierbij wordt bij transacties op de beurs gebruik gemaakt van geavanceerde wiskundige modellen, die op basis van data razendsnel beslissingen nemen.

Razensnelle koersreacties

Afgelopen jaar kwamen er vaak koersreacties vrijwel onmiddellijk nadat bepaalde data waren vrijgegeven. Dat is voor veel beursexperts een signaal dat sprake is van algoritmische handel. Gewone beleggers nemen immers de tijd om de cijfers te wegen.

Guy de Blonay, fondsbeheerder van Jupiter Asset Management, durft de stelling aan dat de computerhandel goed is voor maar liefst 80% van het dagelijkse handelsvolume op Wall Street. Dit heeft volgens hem grote gevolgen voor de beurshandel, aangezien de focus meer te liggen op kortetermijn koersbewegingen in reactie op data.

Fundamentele analyse

Het dagelijkse volume van de handel door algotrading wisselt per dag, afhankelijk van de volatiliteit van de beurzen. Maar impact ervan is de afgelopen jaren wel beter zichtbaar geworden. Zo zei zakenbank J.P. Morgan vorig jaar dat naar schatting nog maar 10% van het handelsvolume voor rekening komt van handelaren die zich bezighouden met fundamentele analyse en die hun beleggingsbesluiten dus laten afhangen van de prestaties en prognoses van bedrijven.

Alarmbellen

Sommige analisten hebben de indruk dat de verkoopgolf van eerder deze week werd versterkt door algoritmische handel. De computers zijn zo geprogrammeerd dat ze automatisch aandelen gaan verkopen zodra er alarmbellen gaan rinkelen.

Dit kan afgelopen dinsdag het geval zijn geweest, toen de beurskoersen kelderden vlak nadat de Amerikaanse korte rente boven het renteniveau van langjarig schuldpapier was uitgekomen. Computermodellen kunnen dit hebben opgevat als een verkoopsignaal.

Ook de schokgolf op de beurzen van afgelopen februari kan zijn versterkt door algotrading, zo zei Salman Ahmed, hoofdstrateeg bij Lombard Odier destijds. Enige correctie vond hij gerechtvaardigd, maar de reactie was in zijn ogen overdreven.

De meningen hierover zijn echter verdeeld.

 

Reacties

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
frankvl
0
Kun je dat zeggen? Uitverkoop? De aandelen zijn in 10 jaar wel miljoenen procenten gestegen. Maar dat zeggen ze er niet bij.
Kor11
0
Blijkbaar hadden de algoritmes het bij het rechte eind. Het veert vandaag dan wel weer wat op maar het verlies wordt vooralsnog bij lange na niet goed gemaakt.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.