Traditioneel ArcelorMittal | Belegger.nl

Traditioneel ArcelorMittal

Door Nico Bakker op 18 jan 2019 om 12:20 | Views: 7.522

Traditioneel ArcelorMittal

Na een uptrend die overging in een meer zijwaarts koersverloop volgde uiteindelijk een doorbraak van de SMA en steunzone, waarna een patroon van lagere toppen en bodems in gang werd gezet. Na een forse beweging volgt doorgaans traditiegetrouw een pullbackfase. Zo ook in Arcelor Mittal en derhalve kunnen actieve beleggers gebruik maken van de herstelfase met koopposities.

We bekijken het charttechnische plaatje om de kansen te duiden. 

Zijwaartse fase

In de eerste helft van 2018 bewoog de koers van Arcelor voornamelijk zijwaarts tussen circa 24 en 31+. Een mooie brede range met voldoende mogelijkheden voor de actieve belegger.

In de tweede helft werd de bandbreedte wat krapper, de topzone werd immers verlaagd naar 28+, maar de steunzone bleef rond 24 nog lange tijd intact. Een neerwaartse doorbraak van de steun bracht de koers recent tot 17+ waar inmiddels een bodem is geplaatst. 

Klassieker

De sterke afdaling eindigde met een Hammer candle patroon met witte body. Daarbij valt een aantal dingen op. Ten eerste de bodemvorming rond de oude swing Low van 2017, die uitstekend dienst heeft gedaan als referentiepunt.

Ten tweede de enorme afstand ten opzichte van de SMA-lijn, een teken van overdreven sentiment, dat ten derde wordt ondersteund door de rangen en standen in de indicatoren die aangaven dat bodemvorming voor handen lag.

Een rebound ging dan ook van start met sterke witte candles richting het 38,2% Fibonacci niveau op 21+. Daarna ligt er ruimte voor een klim richting de oude steunzone rond 24 waarboven tevens de dalende SMA ligt.

Prima kans

Al met al een prima kans voor reboundspelers om het herstel mee te pakken. Echter, zodra er zwarte candles op de weekgrafiek verschijnen, is het wellicht gedaan met het herstel en kunnen de beren terugkeren op het veld. 

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.